Ruska PornHub prevara od 30 miliona dolara

Autor:

Sajber kriminalci napravili štetu od skoro 30 miliona dolara zloupotrijebivši računare korisnika, koji su posjećivali PornHub sajt.

Ruska PornHub prevara od 30 miliona dolara Foto: Promo/Kaspersky Lab

Šest hakera iz Rusije i dva iz Kazahstana opruženi su za sajber kriminal, kojim su napravili štetu od preko 29 miliona dolara, skladišteći reklame na kompjuterima posjetilaca PornHub sajta i to bez njihovog znanja. Reklame, koje nikad nisu pregledane, koje su trebale da budu plasirane onlajn, pronađene su na kompjuterima posjetilaca najvećeg sajta za odrasle.

Ruski i kazahstanski hakeri su uzimali novac od klijenata, a reklame nikad nisu objavili, nego su lažirali prikaze koristeći se mrežom od 89 kompjuterskih servera i uz pomoć 31 internet domena. Prevaru je otkrila kompanija Proofpoint, koja je uspješno objasnila model prevare FBI timu, koji je otvorio istragu i kasnije otkrio identitet kriminalaca.

Pročitajte i ovo: Najbolji telefoni za gledanje PornHub videa (ne i iPhone)

Prevaranti su, koristeći se hakovanim “pop up“ prozorom pozivali korisnike PornHub sajta da instaliraju Adobe Flash dodatak, kako bi nastavili sa posjetom sajtu, koji je zapravo bio paravan za klik kampanju plasiranu sa lažnih sajtova i servera. Na osnovu toga kriminalci su stavljali reklame na računare korisnika, prikupljajući klikove kad god im zatrebaju, kako bi pravdali dobijeni novac, a da reklame nikad nikome i nisu prikazane.

Ukoliko vas zanima još tehničkih detalja u vezi sa ovom prevarom, potražite ih na linku.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Sve vijesti