Novi Zeland poslušao SAD: Zabranili Huawei opremu

Autor:

Novi Zeland zabranio korišćenje 5G opreme telekomunikacione kompanije Huawei.

0
A- A A+

Međunarodna agencija za špijunažu sa Novog Zelanda zabranila je 28. novembra mobilnom operatoru Spark da koristi opremu kineske kompanije Huawei u planiranom razvoju 5G mreže, zbog, kako je saopšteno, značajnih bezbjednosnih rizika.

Takav potez je usledio nakon identične "rampe" u Australiji, čije su vlasti u avgustu zabranile korišćenje 5G tehnologije kineskog telekomunikacionog giganta iz bezbjednosnih razloga, podsjeća agencija AP. Iz kompanije Spark, koja je jedan od tri vodeća telekomunikaciona operatra na Novom Zelandu, saopštili su da su razočarani odlukom novozelandske vlade, ali su i dalje uvjereni da će biti u stanju da do jula 2020. godine lansiraju 5G mrežu.

Huawei se još 2012. godine susreo sa preprekama na američkom tržištu, kad je u izvještaju tamošnjeg Kongresa ocijenjeno da ta kompanija predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbednost, zbog čega je telekomunikacionim kompanijama rečeno da ne kupuju njenu opremu. Američka agencija podsjeća i da je Huawei na Novom Zelandu ranije učestvovao u razvoju mobilnih mreža i ocjenjuje da bi najnoviji razvoj situacije mogao imati diplomatske i ekonomske posljedice po Novi Zeland, koji se u velikoj meri oslanja na Kinu, svog najvećeg trgovinskog partnera.

Pročitajte i ovo: Huawei i bez tržišta SAD pretekao Apple

Novi Zeland je, kako navodi AP, bio prva razvijena zemlja koja je potpisala sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom 2008. godine, a Kina svake godine kupuje više milijardi dolara vrijedne novozelandske mliječne proizvode.

Važno je napomenuti da bi ova odluka mogla da ima veze sa američkim lobiranjem širom svijeta da se ne koriste oprema i telefoni Huawei kompanije, o čemu su procureli dokumenti, objavljeni i u američkim medijima, kad je sve i otkriveno.

Sve vijesti