Prvi telefon sa 18 kamera i čemu sve one služe

Autor:

Zarad boljih fotki, naravno, ali čovječe - 18 kamera zvuči monstruozno!

Prvi telefon sa 18 kamera i čemu sve one služe Foto: Promo / LG / Phone Arena / Lets Go Digital

Da, zvuči monstruozno, ali je vrlo moguće da će se desiti i to u LG režiji, jer je ta kompanija upravo patentirala sistem od 16 pozadinskih kamera, praćenih dvostrukom prednjom. Da, to je 18 kamera na jednom mobilnom telefonu!

Pročitajte i ovo: Umjesto novih modela ulagaće u trajanje postojećih

U Americi je (United States Patent and Trademark Office - USPTO) patentiran prvi LG kamera sistem, koji se sastoji od šesnaest kamera različite namjene i različitih otvora blende i drugih karakteristika, a patentna dokumentacija otkriva i neke od karakteristika ovakve kamere. Recimo, jednim okidanjem slikate istovremeno 16 fotki, od kojih ste u mogućnosti da sačuvate onu, koja vam se najviše sviđa. Dalje, svaka od kamera može da postigne specifične scenarije slikanja, pa istovremeno na raspolaganju imate i širokougaoni snimak, snimak zamućene pozadine ili panoramsku fotku. Na kraju, tu je i mogućnost uzimanja fragmenata sa svake od slika i sklapanje jedne velike slike, koju će činiti najbolji djelovi svih 16 kamera, što proširuje i broj megapiksela i moguće i detaljnost, odnosno kvalitet slike.

Za one uvijek željne uljepšavanja sjajna vijest - moguće je za svako od lica na fotki (do 16 njih, koliko je i kamera) odabrati nivo uljepšavanja i efekat, tako da na jednoj slici može da se postigne više nivoa uljepšavanja, u zavisnosti koliko vam za koju osobu treba i više efekata, što bi trebalo da fotkama da na dinamičnosti i raznolikosti lica.

Možda i najluđa caka s ovom kamerom jeste povratak ogledala - jer, zašto biste koristili dvije prednje kamere kad imate 16 pozadinskih i svaka pravi po jedan selfi! Iako ogledalo nije precizno tj. ne pokazuje detaljno sve, kao kad se gledate u ekranu, jedna od 16 fotki mora ispasti dobro, zar ne!?

Kada će telefon i da li će se u ovakvom obliku pojaviti niko još uvijek ne zna, ali PhoneArena nas podsjeća da LG voli da eksperimentiše sa kamerama (pa, LG V40 ih već ima pet!), pa ne bi bilo čudno da vrlo brzo doživimo i prvi mobilni sa 16 kamera. Pardon - sa 18 kamera…


Sve vijesti