Protestna nota Mađarskoj zbog Gruevskog

Autor:

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije uručilo je danas protestnu notu ambasadoru Mađarske u Skoplju Laslu Duksu povodom bekstva bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog.

Protestna nota Mađarskoj zbog Gruevskog Foto: MONDO portal / Marko Čavić

Duks je pozvan u ministarstvo radi uručivanja protestne Mađarskoj povodom poslednjih informacija povezanih s bekstvom Gruevskog i njegovog zahteva za azil u Mađarskoj, saopštilo je makedonsko ministarstvo.

Posle bekstva Gruevskog, osuđenog na dve godine zatvora, u medijima su se pojavile informacije da je on iz Makedonije stigao u Mađarsku uz pomoć mađarskih diplomatskih predstavništava u Albaniji i Crnoj Gori.

Pobegao u Mađarsku!

Državni sekretar u makedonskom ministarstvu Viktor Dimovski je u razgovoru s Duksom izrazio nadu da će Mađarska "odmah i bez odlaganja odbaciti zahtev osuđenika i begunca od pravde Nikole Gruevskog za azilantski status i predati ga Makedoniji zbog izdržavanja zakonske kazne i nastavka ostalih sudskih postupaka".

Skoplje se nada da će Mađarska postupiti u duhu dobrih bilateranih odnosa i evropskih vrednosti, povezanih s principima vladavine prava, rekao je Dimovski.

Gruevski je pobegao u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog Mercedesa dok je bio premijer.

MAKEDONIJA TRAŽI SNIMKE S GRANIČNIH PRELAZA

Makdonsko tužilaštvo za organizovani kriminal od Crne Gore će tražiti snimke s graničnih prelaza koje je osuđeni bivši makedonski premijer koristio za bekstvo u Mađarsku, objavila je danas Televizija Telma.

To je rekla novopostavljena tužiteljka za organizovani krminial Vilma Ruskoska, pošto je preuzela rukovođenje tim odeljenjem državnog tužilaštva.

Sve vijesti