Oskrnavljen grob maršala Petena u Francuskoj

Autor:

Grob francuskog maršala, heroja iz Prvog i veleizdajnika iz Drugog svetskog rata, Filipa Petena oskrnavljen je tokom vikenda. Francuske vlasti su otvorile istragu.

0
A- A A+
peten,gebels Foto: Screesnhot/Youtube/Passion Histoire

Radio Frans Info javlja da je s groba skinut krst i precrtane su reći "Mom ocu", na grobnici maršala koji je sahranjen na francuskom malom ostrvu na obali Atlantika, Ile d'Yeu.

Šteta je otkrivena u nedelju ujutro i pretpostavlja se da je pričinjena tokom noći.

Za sada se ne zna da li to ima veze s polemikom koja je nastala tokom prošlonedeljne komemoracije završetka Prvog svetskog rata.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je pre nekoliko dana je, u okviru svečanosti obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, rekao da je maršal Peten bio veliki vojnik u Velikom ratu iako je u Drugom imao loš izbor.

Za razliku od Srbije, gde se pokušava prekrojiti istorija i pravno i moralno rehabilitovati takođe junak iz Prvog a izdajnik iz Drugog rata general Milan Nedić, u Francuskoj "nikom normalnom" nije na pamet palo da preisputuje motive veleizdaje čelnika kvislinške nacističke Vlade. Zbog toga je i ovaj Makronova usputna napomena, koja čak ni ne opravdava Petena, izazvala toliku pažnju javnosti.

Ako oprostimo Nediću, možemo svim izdajnicima

Lokalne vlasti na ostrvu su navele da je Petenov grob već ranije u nekoliko navrata oskrnavljen na razne načine, farbom, lomljenjem krsta ili bacanjem đubreta.

Peten (1856-1951) je bio francuski vojskovođa, kasnije predsednik "Višijevske Francuske" od 1940. do 1944. Zbog vojnih uspeha u Prvom svetskom ratu u Francuskoj je smatran herojem, ali je zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima u Drugom svetskom ratu osuđen na smrtnu kaznu koju je tadašnji predsednik Šarl de Gol preinačio u doživotni zatvor.

Kao komandant u Prvom svetskom ratu, Peten je poznat po odbrani Verdena od Nemaca 1916. Kasnije, kao komandant u službi, uveliko je doprineo povećanju morala u francuskoj vojsci 1917. godine.

General Peten je promovisan u čin maršala 1918. godine posle primirja.

Tagovi:
Sve vijesti