Apelacioni sud poništio stečaj u Lenki

Autor:

Apelacioni sud, u ponovljenom postupku, preinačio je odluku Privrednog i odbio zahtjev osam bivših radnika preduzeća za proizvodnju obuće Lenka da se pokrene stečajni postupak u toj firmi.

0
A- A A+
sud, čekić, presuda, sudija, suđenje Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

  Više od 50 bivših radnika, a sada povjerilaca Lenke, koji po osnovu potraživanja i sudskih presuda potražuju oko 450 hiljada eura strahuju da će ostati bez novca, pišu Vijesti.

Predstavnik radnika, Milojica Radojević kazao je da će danas Privrednom sudu predati novi zahjtev za pokretanje stečaja u tom preduzeću.

"Podnijećemo novi predlog za pokretanje stečaja, izigrani smo i oplačkani", rekao je Radojević.

On je naveo da je ogorčen što je Apelacioni sud posljednju odluku donio u korist predsjednika odbora direktora Lenke, Raifa Hodžića.

"Ne može se prihvatiti zaključak prvostepenog suda da dužnik Lenka nije postupao u skladu sa planom reorganizacije, jer je objavljivanjem oglasa, radi prodaje nepokretnosti, nakon razrješenja prethodnog upravnika, upravo obavljao mjeru propisanu planom kako bi se namirili predlagači i ostali povjerioci prvog isplatnog reda", navodi se u odluci.

Imovina u stečajnom postupku do sada nije mogla biti prodata, a povjerioci namireni, jer je Savjet za privatizaciju tek 6. juna izdao pozitivno mišljenje za pretvaranje prava korišćenja Lenke nad katastarskim parcelama u pravo svojine.

Zahtjev za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine podnijet je početkom 2016. godine.

Apelacioni sud je utvrdio da je to bila značajna činjenica za realizaciju prodaje nepokretnosti, kao jedne mjere za isplatu tih povjerilaca.

Bivši radnici su prvo potraživali oko 118 hiljada eura, kao i dodatno oko 170 hiljada eura prema sudskim presudama.

Njihovo ukupno potraživanje u međuvremenu je uvećano sa zakonskim kamatama.

U prvoj polovini 2016. godine potvrđen je plan reoraganizacije , koji nije ispunjen, niti su radnicima isplaćena potraživanja.

Tagovi:
Sve vijesti