Priznanje Crne Gore krupan datum u evropskoj istoriji

Autor:

Na Univerzitetu Crne Gore sadnjom 140 sadnica obilježeno 140 godina od priznanja nezavisnosti Crne Gore na Berlinskom kongresu.

1
A- A A+

Univerzitet Foto: MONDO/Lana Strugar

Rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić otvarajući svečanost, kazao je da je sadnja 140 raznovrsnih sadnica u čast crnogorske državnosti i njenog demokratskog prosperiteta, primjer zajedničke odgovornosti za očuvanje prirodnog bogatstva i zelene budućnosti Crne Gore. 

Glavni pregovarač sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević naveo je da je Berlinski kongres 1878. godine bio prekretnica u istoriji Crne Gore, dajući snažan pečat i oblikujući njenu političku, ekonomsku, kulturnu i ukupnu društvenu stvarnost. 

FOTOGALERIJA:

"Ovaj događaj imao je dalekosežne posljedice po modernu istoriju Evropskog kontineta i bio je svojevrstan uvod u kraj imparija kakve su do tada vladale svijetom", rekao je Drljević i podsjetio da je međunarodno priznanje Crne Gore izvojevano nakon viševjekovne borbe na ovim prostorima.

"Taj čin je predstavio novu stranicu naše istorije, na čijim temeljima je započeto stvaranje moderne Evropske države. Danas 140 godina kasnije Crna Gora je članstvom u NATO-u, stala rame uz rame sa evropskim i svjetskim silama, onoga i ovoga vremena. Na sigurom je putu i da postane punopravna članica Evropske unije", kazao je Drljević.

On je kazao da je sadnja 140 sadnica podsjetnik na gotovo vijek i po trajanja istorijskog, civilizacijskog i kulturnog uspona Crne Gore.

"Nije ni čudo što ih sadimo u kampusu UCG. U zdanjima fakuteta širom Crne Gore stasava budućnost ove države i njeguju se ljudske vrijednosti, posvećen rad, znanje, etičnost i kreativnost. Oni čije znanje bude počivalo na tim osnovama biće najvrjedniji doprinos državi i izgradnji njenih profesionalnih, stručnih i naučnih kapaciteta", rekao je Drljavić. 

Sadnjom stabala, dodao je, potvrđujemo svoje opredjeljenje Ekološke države i ukazujemo na važnost očuvanja prirode, a posebno šuma koja su pluća naše planete i koja moramo sačuvati za buduće naraštaje. 

Direktor Istorijskog instituta Rade Raspopović je naveo da je godišnjica Berlinskog kongresa, "krupan datum" iz evrospke istorije, ali i događaj koji je utemeljio savremenu epohu državnosti Crne Gore, prilika da se ovaj događaj iznova naučno analizira. On je naveo da su uprkos tome što su kongresne odluke predmet mnogih naučnih djela, ostao utisak da su osim opštih mjesta, široj javnosti ostali nepoznati mnogi detalji značajni za održavanje kongresa, važni i za odluke o priznanju nezavisnosti Crne Gore.

Svečanosti na Univerzitetu i izložbi Istorijskog instituta, posvećenoj 140. godišnjici priznanja nezavisnosti Crne Gore na Berlinskom kongresu, prisustvovali su i crnogorski zvaničnici, premijer Duško Marković i predsjednik Skupštine Ivan Brajović, predstavnici diplomatskog kora, kao i retori fakulteta Univrziteta Crna Gora.

Predstavnici UCG i Kancelarije za evropske integracije su sa predstavnicima ambasada u Crnoj Gori, Markovićem, Brajovićem i Drljevićem, zasadili prve sadnice planirane u više crnogorskih gradova.

Svečanost su organizovali Kancelarija za evropske integracije i Rektorat UCG.

Sve vijesti