m:tel planira investicije u najkreativnije ideje

Autor:

U m:tel digitalnoj fabrici tokom jeseni obučeno je na stotine mladih biznismena, a kompanija m:tel, prema riječima njenih predstavnika, planira investicije u najbolje i najkreativnije ideje koje se mjere u početku desetinama hiljada eura

0
A- A A+
Bojana Maraš Foto: MONDO/mtel digitalna fabrika

  PR menadžer m:tel digitalne fabrike, Bojana Maraš, kazala je da preduzetnici koji imaju kvalitetne ideje mogu sredstva dobiti na više načina od različitih takmičenja, hakatona, pa do Startup akademije, prve tog tipa koja se održava u Crnoj Gori.

“Konkurs za našu Startup akademiju je u toku, dakle prijave su otvorene na web stranici m:tel digitalne fabrike i ona je namijenjena startupovima u najranijoj fazi razvoja, ljudima koji imaju ideje, a koje mogu biti pretočene u konkretan biznis”, rekla je Maraš agenciji Mina-business.

Ona je navela da, ukoliko se neka ideja od prijavljenih uklopi u strateški razvoj kompanije m:tel, ta kompanija planira da uloži u njen razvoj za početak 30 hiljada eura.

“Investicije će biti i mnogo veće, ukoliko proizvod bude nešto novo na tržištu, zaista bude inovativan i išao u korak sa tehnološkim trendovima”, dodala je Maraš.

Prema njenim riječima, kroz višemjesečni program, odnosno akademiju koja je potpuno besplatna, kreatori ideja će dobiti podršku mentora koji su doajeni u oblasti preduzetništva ne samo u Crnoj Gori već i u regionu.

“Zadatak mentora i svakog predavača tokom akademije je da njenim polaznicima kroz niz radionica pokažu put kojim svaki uspješan preduzetnik treba da ide. M:tel digitalna fabrika omogućila je svima koji smatraju da imaju kvalitetne ideje priliku da uspiju, bez obzira na njihovu platežnu moć”, kazala je Maraš.

Ona smatra da je potrebno da polaznici dolaze na radionice koje će biti prilagođene potrebama učesnika, da razgovaraju sa mentorima i ostalim stanarima i mnogo uče.

“Sve ovo ubrzaće proces učenja i rada na razvoju ideje. Na samom početku biće urađena analiza svake ideje, pretpostavki od kojih se polazi. Zatim će biti definisani poslovni ciljevi i način na koji ih postići”, objasnila je Maraš.

Ona je navela da će predavači i mentori sa iskustvom polaznicima biti na raspolaganju za individualne mentorske sesije i konsultacije online.

“Kompanija m:tel će biti na raspolaganju kao eventualni partner za promociju, distribuciju, kao i investiranje u najbolje projekte. Redovno će biti organizovani MeetUpovi i predavanja domaćih i stranih predavača, kao i investitora”, rekla je Maraš.

Tim M:tel digitalne fabrike radi svakog radnog dana i subotom od devet do 21 sat i svi koji imaju neodumice mogu da dođu i da razgovaraju sa nekim o mogućnostima prijave na startup akademiju.

“Prijave traju do kraja novembra, zatim slijedi proces selekcije između prijavljenih, pa se očekuje da će do sredine decembra akademija startovati”, saopštila je Maraš.

Prijave za Startup akademiju, kako je navela, nijesu uticali na redovne aktivnosti M:tel digitalne fabrike.

“U posljednja dva mjeseca imali smo 20 okupljanja, raznih biznis radionica i preduzetničkih obuka. Coworking prostor je i dalje besplatan, a samim tim jedno od najposjećenijih mjesta u gradu. Na desetine preduzetnika koji nemaju prostor za rad pronašlo ga je u m:tel digitalnoj fabrici”, rekla je Maraš.

Prema njenim riječima, sam concept coworkinga ne predstavlja samo dijeljenje radnog prostora sa nekim već ima mnogo dublje značenje odnosno predstavlja stvaranje kreativne, nove radne sredine u kojoj ljudi mogu dijeliti ideje, sarađivati i na taj način širiti svoje poslovanje.

“Samo neke od prednosti coworkinga su rad i stvaranje u kreativnom okruženju, kancelarijska infrastruktura i podrška koju dobijate u coworking prostoru, kao i mogućnost saradnje sa raznim kreativnim i interesantnim saradnicima”, zaključila je Maraš.

Tagovi:
Sve vijesti