Igrali smo PlayStation Classic i oduševljeni smo!

Imali smo ekskluzivnu priliku da prvi isprobamo novu, retro konzolu PlayStation Classic!

Igrali smo PlayStation Classic i oduševljeni smo! Foto: MONDO portal / Marko Čavić

PlayStation Classic izazvao je lavinu pozitivnih komentara kad je najavljen, a situacija je bila još zanimljivija u trenutku kad je najavljeno kojih 20 igara će stići sa konzolom.

Novi PlayStation Classic je, zapravo originalna PlayStation konzola manjih dimenzija, sa modernim priključcima i dva upravljača, koja dolaze sa njom, a istovjetni su onima, koji su se  isporučivali sa originalnom PS konzolom.

Prvi susret s minijaturnom legendom je posebno iskustvo - onaj “vau“ momenat. Naravno, iskopirani su svi detalji eksterijera, osim jednog - veliki kružni poklopac se ne otvara! Prava šteta, jer možda je unutar njega nešto moglo da se stavi - možda USB ulaz, za dodatne igre, koje PlayStation Classic nema. Iako je izbor 20 odabranih igara napravljen s mjerom i ima igara svih žanrova, nekako ne možemo da se otmemo utisku da je Sony to mogao da podigne na nivo iznad i obezbijedi duži “rok trajanja“ svojoj prvoj retro konzoli. Ipak, kolege iz “Svijeta kompjutera“, koji su bili s nama na prezentaciji smatraju da bi ovo mogao da bude samo početak retro priče Sony Entertainment kompanije i da bi nas u budućnosti, možda, mogla sačekati još neka konzola, koja će imati još bolji hardver, možda onlajn komponentu i USB priključak.

ALI, da ne lutamo previše u nesigurnu budućnost - pozabavimo se ovim što smo vidjeli!

Video ne možemo da vam pokažemo još uvijek, ali zato pogledajte mnoštvo slika, koje smo napravili tokom premijere. Konzola je, kao što rekosmo identična originalnoj, s tim što je mnogo manja. Lagana je, na TV ili monitor povezuje se za par sekundi, a sve što vam treba za početak igranja je u paketu - pored konzole i kablovi i džojstici.

Sony nije napravio grešku kao Nintendo - svi kablovi su dugački i spremni za komotno igranje!

MONDO MobIT

Interfejs je prilično jednostavan, intuitivan i postoji čak i opcija virtuelnog snimanja pozicija na “Memory Card“, ali bez fizičke memorijske kartice. Uzbuđenje koje smo osjetili prilikom startovanja Tekken 3 i Twisted Metal igara je, priznajemo bilo prilično veliko, a ekipa okupljena na prezentaciji je odmah počela da se prisjeća svega što se događalo u vrijeme kad su se “pržile“ ove igre i atmosfera je odmah bila sjajna. Pretpostavljamo da je to bila i primarna namjera Sony kompanije - da onima koji su nekad igrali originalni PS još jednom, nakon više od 20 godina, omogući da se sjete tog vremena i trenutaka kad su bili (mnogo) mlađi.

A šta ćemo sa klincima danas, sa nekim novim, možda starijim naraštajima, koji ne pamte originalni Sony PS? Oni će dobiti priliku da im tate ili (mnogo) starija braća i sestre pokažu kako su se igre igrale u njihovo vrijeme i da, ovog puta zajednički, odigraju tabačinu ili neku trku, koje se nalaze među igrama na PlayStation-u Classic.

Sony-jeva prezentacija jasno nam je pokazala da su nam prsti, makar MobIT dijelu ekipe, što ne važi i za “SK“, potpuno zarđali u Tekken-u i da je vrijeme da mu se vratimo ponovo, kako bismo mogli da “tabamo“ kao u vrijeme kad je to bila jedna od top PlayStation igara, a bilo je to, vjerovali ili ne 1998. godine!

Nakon kratkog druženja, koje je bilo samo uvertira pred test, koji ćemo obaviti pred izlazak PlayStation Classic konzole na tržište početkom decembra, znamo želimo da nam Deda Mraz spakuje jednu za pod jelku, a jednako ćemo snažno uživati u tome da poklonimo ovu konzole nekom, ko nam znači. Retro Sony je pravi “centar“ dobrog raspoloženja za bilo koje kućno druženje s ekipom koja ne mora da ima igrački staž od prije 20 i nešto godina ili da uopšte bude “fan“ gejminga.

Što se grafike, efekata i zvuka tiče - ovdje nije fora u tome, naprotiv! Ovdje je fora u zabavi i zadovoljstvu, koje će osjetiti oni, koji budu igrali ovu retro konzolu.

Cijena od 90 eura na inostranom tržištu je dobro izbalansirana, kad se sve sabere i oduzme, a jedini realan propust, ako nas pitate, jeste to što se poklopac ne otvara. Koliko će cijena Sony PlayStation Classic konzole biti kod nas još uvijek nije poznato, ali je sigurno to da će se ova retro mašina prodavati i u Crnoj Gori i regionu.

Vrijeme je da pišemo Deda Mrazu, imamo već sad želju ne vrhu liste ;)

Izvor: PlayStation

Tagovi:
Sve vijesti