U podgoričku Gimnaziju uloženo 1,2 miliona

Autor:

U rekonstrukciju podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“ uloženo 1,2 miliona eura, kako bi postala energetski efikasan objekat, saopštili su ministri prosvjete i ekonomije, Damir Šehović i Dragica Sekulić prilikom obilaska te ustanove

U podgoričku Gimnaziju uloženo 1,2 miliona Foto: MONDO/Danilo Jauković

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da su radovi na Gimnaziji izvođeni prethodnih mjeseci u okviru projekta sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW).

Šehović je rekao da je u toku jedan od najvećih investicionih ciklusa u obrazovanju i da je podgorička Gimnazija dio toga.

Ukupna vrijednost obrazovnih investicionih projekata, koji su završeni ove godine ili su u toku, je 30 miliona eura“, naveo je Šehović.

U okviru tog projekta su, pored Gimnazije, izvođeni radovi i na još četiri objekta - dva resursna centra u Podgorici i dvije mojkovačke škole.

„To radimo ne zato što ne znamo šta ćemo sa novcem, već upravo zato što prepoznajemo važnost obrazovanja“, poručio je Šehović.

On je, govoreći o Gimnaziji „Slobodan Škerović“ rekao da je ta škola 111 godina rasadnik znanja, kulture i dobrog ponašanja.

Njen rad vođen je potrebom unaprijeđenja sebe i društva, te joj možemo dati epitet najprestižnije crnogorske škole“, dodao je Šehović.

Sekulić je saopštila da je zgrada Gimnazije jedan od simbola Podgorice i da joj je drago što se rekonstrukcijom uspio sačuvati njen autentičan izgled.

U prethodnom periodu smo kroz projekat sa KfW bankom, kroz koji je rekonstruisana i Gimnazija, rekonstruisali preko 20 objekata. Mi često energetsku efikasnost prikazujemo kao frazu, ali ona u principu znači da učenici i profesori borave u toplom prostoru u kome nema vlage, sa odgovarajućem rasvjetom i uz uštede“, ocijenila je Sekulić.

Direktorica Gimnazije, Zoja Bojanić Lalović, ocijenila je da ta ustanova nije samo obrazovna, već svojevrsni kulturno-istorijski spomenik i mjesto okupljanja.

Ono što je važno jeste da ona mora ostati autentična, jedinstvena i arhitektonsko zdanje kome se svi dive, a sada samo sija novom ljepotom“, dodala je Bojanić Lalović.

Izvedeni radovi obuhvataju zamjenu krovnog pokrivača, postavljanje tremoizolacije na tavanu, sanaciju fasade, zamjenu cijevne mreže, radijatora i svjetiljki, moleraj, djelimičnu zamjenu podova, instalaciju računarske mreže.

Gimnazija "Slobodan Škerović" je obuhvaćena drugom fazom Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama, koju implementira Ministartsvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.

Sredstva za finansiranje Programa obezbijedila je KfW banka u ukupnom iznosu od 22,74 miliona eura.

Implementacija druge faze Programa je u toku i biće završena do kraja 2020. godine.

Vrijednost izvedenih i ugovorenih radova na objektima iz druge faze iznosi 11,3 miliona eura, od čega je deset miliona utrošeno na poboljšanje obrazovnih ustanova.

Sve vijesti