Sve više zlostavljanja starih osoba u Crnoj Gori

Autor:

U deset crnogorskih gradova prošle godine zabilježeno je 89 slučajeva nasilja nad starim osobama

Sve više zlostavljanja starih osoba u Crnoj Gori Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Počinioci su mahom bili članovi najbliže porodice, pokazuju podaci centara za socijalni rad u Podgorici, Herceg Novom, Ulcinju, Baru, Plavu, Gusinju, Kolašinu, Mojkovcu, Beranama i Bijelom Polju, piše Pobjeda. 

List navodi da nije poznato kakva je statistika na nivou države jer u resornom Ministarstvu rada i socijalnog staranja nemaju podatke.

U podgoričkom Centru za socijalni rad saopštili su Pobjedu da su u 2017. dobili 50 prijava, a najstarija žrtva bila je baka od 82 godine. Iz ove ustanove objašnjeno je da su zabilježene sve vrste nasilja - fizičko, psihičko i ekonomsko.  Problem u radu sa ovom populacijom, objašnjavaju iz podgoričkog Centra za socijalni rad, je to što se stari često stide da prijave probleme u svojoj porodici, pa i kad se izađe na teren po anonimnoj prijavi, oni negiraju da postoje problemi, jer misle da je to sramota.

Procedura je da Centar pozove žrtvu na razgovor, nakon čega se procjenjuju dalje potrebe u konkretnom slučaju. Sem savjetodavno-terapijskog rada, upućuju se na ostvarivanje određenih prava iz oblasti socijalne zaštite, piše Pobjeda.

List navodi da tako uz adekvatnu dokumentaciju neki korisnici ostvaruju prava na materijalno obezbjeđenje ili pak dodatak za njegu i pomoć. Ukoliko izraze slobodnu volju da žele da budu smješteni u dom za stare, Služba za odrasla i stara lica realizuje taj smještaj.

Prema evidenciji, počinioci nasilja su najčešće sin ili kćerka, odnosno unuk i snaha.

U Beranama je lani registrovano osam slučajeva nasilja, a najstarija žrtva imala je 85 godina. U svim slučajevima nasilja nad starima nasilnici su bili njihova djeca. Djeca su svoje stare roditelje zlostavljala i u tri slučaja u Bijelom Polju, dok je u Mojkovcu registrovano 11 slučajeva nasilja nad starim licima, a u Kolašinu dva.

U Plavu i Gusinju je lani evidentiran jedan slučaj nasilja gdje je sin zlostavljao majku koja ima 79 godina.

U hercegnovskom centru za socijalni rad u 2017. evidentirano je 11 slučajeva nasilja nad starima, a najstarija osoba koja je bila žrtva imala je 82 godine. U Ulcinju su zabilježena dva slučaja, u Baru sedam.

Sve vijesti