Todorić ostaje u zatvoru

Autor:

Osnivač hrvatske kompanije Agrokor Ivica Todorić, kojem je danas održano prvo ročište posle izručenja iz Velike Britanije, ostaće u zatvoru, odlučio je istražni sudija zagrebackog Županijskog suda.

0
A- A A+
Ivica Todorić Foto: TANJUG/FOTO HINA/SLAVKO VUKADIN/ nr


Njemu je ukinut prvobitno određen pritvor po osnovi uticaja na svedoke, ali je određen istražni zatvor po osnovi opasnosti od mogućnosti bekstva, prenosi Index.hr.

Todorićevi advokati ponudili su kauciju od 118.000 funti, ali o tome će naknadno biti odlučeno.


"Ponudili smo kauciju, sve uslove pod kojima je on bio pušten u Engleskoj - identičnu kauciju, sve mere opreza… Zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isto", rekla je Todorićeva advokatica Jadranka Sloković

Dodala je da je ponuđena kaucija u visini od milion kuna (134.000 evra). Sloković je najavila da će se žaliti na odluku istražnog sudije o određivanju pritvora.

"Nedostupnost u postupku ne znači bekstvo, on je u Velikoj Britaniji koristio legalna prava, a treba reći da ga niko u Hrvatskoj tokom šest meseci predistražnog postupka nije ništa pitao", rekla je ona.

Todoriću je ranije bio određen pritvor zbog mogućnosti uticaja na svedoke, pa je sinoć, po izručenju iz Velike Britanije u Hrvatsku, upućen u istražni zatvor.

Na današnjem ročištu odlučivalo se o zahtevu odbrane da bude pušten na slobodu jer je ispitana većina svedoka, dok je tužilaštvo podnelo novi zahtev za istražni zatvor, ovoga puta zbog opasnosti od bekstva.

Nekada najmoćniji hrvatski privrednik juče je izručen Hrvatskoj iz Velike Britanije posle godinu dana od kada je pobegao u tu zemlju po izbijanju afere Agrokor, u kojoj je osumnjičen da je nezakonito pribavio 1,142 milijarde kuna (153 miliona evra).

Tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući "Bejker Tili" (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi Ivan i Ante. Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu, Ivici Todoriću, omogućili pribavljanje više od 1,142 milijardi kuna protivpravne dobiti.


Istražni sudija u Zagrebu jedino je Ivici Todoriću odredio istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke, a pošto je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, za njim je raspisana međunarodna poternica.

Todorićeva odbrana žalila se na odluku o pritvoru, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen s još jednom istragom koja se odnosi na zajmove koje je investicioni fond "Nexus Private Equity Partneri" preko firme "Nexus ulaganja" dao Agrokoru i koje tužilaštvo smatra nezakonitima.

Lokalni mediji podsećaju da je Todoriću blokirano 64,4 miliona evra u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji i Kanadi.

Todorić izručen Hrvatskoj

Sve vijesti