Bez naplate putarine za Novu godinu

Autor:

Korisnici puta Meljine – Petijevići, koji povezuje Herceg Novi sa Trebinjem, neće plaćati putarinu za Novu godinu, najavili su predstavnici koncesionara, firme Univerzal Monte.

1
A- A A+
Put Cetinje - Njeguši Foto: MONDO/Vlada Crne Gore

  Oni su objasnili da putarinu neće naplaćivati tri dana, odnosno 30. i 31. decembra i 1. januara, prenosi radio Jadran.

Predstavnci koncesionara nijesu mogli da saopšte druge detalje u vezi pregovora sa hercegnovskom Opštinom o potpunom ukidanju putarine, koja predstavlja barijeru za građane Herceg Novog i Trebinja, ali i turiste.

Univerzal Monte više od deset godina naplaćuje putarinu od tri do 18 eura za vozila, u zavisnosti od kategorije, nakon što je izgradio skoro 13 kilometara dugu dionicu puta Meljine - Petijevići, po BOT sistemu – izgradi, koristi i vrati.

Prema ugovoru koncesija traje 20 godina, a u gradnju dionice, sa naplatnom rampom i pratećim objektima, koji još nijesu napravljeni, uloženo je 18,5 miliona eura.

Iz Granične policije Herceg Novi saopšteno je da je na graničnom prelazu Sitnica - Zubci, gdje su putnici primorani da plaćaju putarinu na crnogorskoj strani, ove godine zabilježen promet od 1,11 miliona putnika i 344,4 hiljade vozila, što je 7,9 odsto više nego prošle.

Inicijativu za ukidanje naplate putarine na dijelu bivšeg regionalnog, a sada magistralnog puta od Herceg Novog do Trebinja, predstavnici nove hercegnovske vlasti su najavili još u izbornom programu. Oni su se više puta sastajali sa kolegama iz Trebinja, a novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Vinko Radovanović, u julu je najavio da će posredovati u razgovorima o ukidanju naplate putarine.

Opština pregovora i sa koncesionarom, Univerzal Monteom, koji je u vlasništvu srpskog biznismena Vuka Hamovića.

Predsjendik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, ranije je kazao da je koncesionar zainteresovan da lokalna uprava otkupi postojeći ugovor za oko pet miliona EUR.

Iz Opštine su objasnili da nemaju taj novac, zbog čega su državi kandidovali projekat da ona, umjesto gradnje novog, preuzme naplatnu rampu za novi granični prelaz između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Sve vijesti