Prve slike i opis Samsung savitljivog telefona

Konačno imamo priliku da vidimo ono što nas čeka u budućnosti smartfon uređaja - savitljivi telefon, koji neće biti samo prototip, nego serijski model.

Prve slike i opis Samsung savitljivog telefona Foto: Promo / Samsung

Tokom Samsung Developers Conference (SDC) kompanija Samsung je najavila savitljivi telefon i prikazala korisnički interfejs posebno razvijan za ovaj model telefona. Ekran nosi naziv “ Infinity Flex Display“, a korisničko okruženje pod kojim telefon radi “One UI“. Samsung je prikazao kompletno spreman fleksibilan OLED panel, koji će biti ugrađen u prvi savitljivi telefon ovog proizvođača, a čija će premijera biti najvjerovatnije početkom 2019. godine.

Ekran se savija po dužoj ivici, odnosno na sredini, pa Samsung-ov fleksibilni telefon može jednostavno da se sklopi i ponese u džepu bez žrtvovanja mobilnosti, ali i upotrebljivosti telefona.

Radeći zajedno sa kompanijom Google Samsung je nastojao da kreira minimalistički i maksimalno intuitivan UI, odnosno korisničko okruženje, koje će biti korišćeno samo za novu savitljivu Samsung Galaxy F seriju telefona. Uz pomoć nekih od najpoznatijih Android inženjera Samsung je uspio da stvori interfejs, kojim se lako upravlja u otvorenom i preklopljenom stanju telefona čak i jednom rukom.

Google je odmah tokom SDC-a 2018 najavio i zvanično podršku za Android uređaje sa savitljivim ekranima, koja će biti dostupna kroz nove nadogradnje postojećih i kroz nove operativne sisteme.

MONDO MobIT

Kad se telefon otvori korisničko okruženje se transformiše u poseban UI sličan tabletu, ali koji naginje više ka produktivnosti, nego ka zabavi ili razonodi. Tako “One UI“ omogućava da se unapredi multitasking, odnosno rad sa više istovremeno otvorenih aplikacija, kojih sad umjesto dve, na ekranu novog uređaja mogu biti tri!

Iako Samsung nije rekao kad će zvanično predstaviti svoj savitljivi telefon, pošto se u publici moglo čuti da će masovna proizvodnja početi za koji mjesec, pretpostavljamo da nas ne dijeli puno vremena od tog trenutka.

Izvor: TechDroider

Sve vijesti