Treba li priznati prevaru?

Autor:

Desilo se. Prevarili ste partnera iz ovog ili onog razloga. Ali, šta treba da radite kada se ta afera završila, a vi i dalje želite da budete sa partnerom?

Treba li priznati prevaru? Foto: Guliver/Getty Images/Deagreez

Vjerovatno vas sada izjeda krivica i pitate se treba li da mu priznate šta ste uradili. Kolebate se jer, možda vam neće oprostiti, a možda i hoće, ali, da li će vam ikad više vjerovati?

Sudeći prema mišljenju jedno bračnog savetnika, prevara bi trebalo da ostane tajna jer priznanje partneru može da nanese samo štetu.

"Vi ste osoba koja sedi sa osećajem griže savjesti, i ako je afera gotova, ne postoji nijedan razlog da to 'prebacite' na partnera", kaže bračni savjetnik i seks terapeut Megan Fleming.

Umjesto da dijelite bol, dr Fleming savetuje da se fokusirate na to da utvrdite razlog zašto ste prevarili partnera.

"Očigledno, nešto je 'zaškripalo' na nekom nivou vaše veze", objašnjava ona.

Dok sa jedne strane ima smisla da zaštite partnera od nepotrebnog bola, posebno ako je afera završena, to znači i da od partnera krijete veliku tajnu, zbog čega ljudi imaju podeljena mišljenja.

Sudeći prema stručnjaku za veze Suzani Vinter, neke tajne je bolje otkriti, a druge je bolje zadržati za sebe.

"Istina je da kad kažete, oslobodićete se griže savjesti, ali na račun svog partnera. Dok s jedne strane iskrenost zaista jeste neophodna za pravu bliskost, ponekad to olakšavanje sebi rezultira svaljivanjem nepotrebnih informacija na partnera".

Vinterova smatra da od vrste prevare zavisi da li treba to da priznate partneru. Ako se to desilo "samo jednom", pa još pod dejstvom alkohola, kao što najčešće biva, ona savjetuje da ovu tajnu zadržite za sebe jer bi nepotrebno povrijedila partnera.

"Ako je tako, razmislite dva puta da li želite da priznate nešto čega ste se narednog dana jedva sjećali. Priznanje može samo da šteti, ne može da donese ništa dobro. Pijte umjereno i naučite svoje granice".

Ali, slučaj je drugačiji ako ste imali aferu. Kada je prevara bila svesna odluka, koju ste donijeli nekoliko puta, odnosno prevara je trajala neko vrijeme, Vinterova ima drugačiji stav.

"Kada je riječ o izboru koji ste donosili iznova nekoliko puta, a taj izbor vas je udaljio u ljubavnom i seksualnom smislu od partnera, onda postoji problem u vezi ili u vama".

U ovoj situaciji, Vinterova savjetuje da odete na terapiju prije nego što priznate aferu, jer će vas to naučiti da na pravi način "izrazite svoje potrebe u vezi i da razgovarate i riješite probleme".

Terapeut bi takođe mogao da vas posavjetuje o načinu koji je najbolji da priznate neverstvo, kako biste partnera poštedeli dodatnog bola. Može da vam pomogne i da "smislite plan" kako da oporavite vezu nakon prevare, pod uslovom da i partner to želi, naravno.

Kako bilo, ako partner sumnja da ste ga prevarili i pita vas to direktno, vrlo je važno da mu kažete istinu, tvrdi psihlog i stručnjak za veze Medelin Mejson Roantri.

"Nije lako kada saznate da vas je partner prevario, ali ako je to već shvatio, nema poente da poričete. Laganje o neverstvu samo pogoršava stvari, posebno za onoga ko je prevaren", kaže Medelin, savjetujući da poštedite partnera toga i budete iskreni.

Ono što bi uvijek trebalo da imate na umu je da, ako priznate prevaru, partner vam možda više nikad neće vjerovati. Sa druge strane, ako ne priznate, grišće vas savjest i vjerovatno ćete se uvijek plašiti da će nekako saznati...

Sve vijesti