Uh, kraj još jedne sjajne marke telefona

Poslednje ažuriranje bezbjednosti stiže u novembru i to će biti kraj za desetine milione Android telefona, koji više neće dobijati ažuriranja.

0
A- A A+

Crna Gora je imala sreću da se poslednja dva Nexus telefona, Nexus 6P, koji je pravio Huawei i Nexus 5X, koji je pravio LG pojave i kod nas redovno, u ponudi operatora, kao i u slobodnoj prodaji. Oba telefona imala su značajan broj korisnika, ali znate i sami šta se desilo sa Nexus linijom - naslijedila ju je Pixel linija, koja se ni posle tri godine zvanično ne može kupiti kod nas (i neće je biti još neko vrijeme, vjerovatno).

Korisnici su ovim telefonima bili uglavnom vrlo zadovoljni - bili su brzi, moćni, imali su solidne i dobre kamere, redovno su ažurirani do dolaska Android 9.0 Pie OS-a, ali sad se to značajno mijenja. Nexus 6P i Nexus 5X dobili su ili će dobiti uskoro svoje poslednje bezbjednosno i softversko ažuriranje, nakon čega i zvanično prestaje podrška za te telefone.

Naravno, Google može naprasno da odluči da nastavi podršku za Nexus telefone, ali s obzirom na to da ima previše problema u Pixel familiji, o kojima smo pisali više puta, sajt GSMArena kaže da je to malo vjerovatno.

Ipak, umješni korisnici vični istraživanju i spremni da uče mogu svakako da pronađu nezvanične ROM-ove, kojim mogu da imaju i nova ažuriranja i novi Android Pie 9.0 OS. Ko umije - imaće, ko ne umije - neka nađe nekog iz prve grupe, ako to želi.

U svakom slučaju ovo je vjerovatno kraj za Nexus.

Izvor: Google Nexus.

Izvor: Google Nexus.

Sve vijesti