Novi super kompjuter u SAD, evo za šta će se koristiti

Autor:

Nazvan po jednom od dobitnika Nobelove nagrade, “Perlmutter“ će na više od 600 projekata svake godine koristiti preko 7.000 naučnika za najrazličitije zahtjevne zadatke.

Novi super kompjuter u SAD, evo za šta će se koristiti Foto: Promo / AMD

Cray kompanija će za potrebe Naučno-istraživačkog centra “Lawrence Berkeley National Laboratory“ kreirati superkompjuter, nazvan „Perlmutter“, zasnovan na AMD EPYC procesorima nove generacije. Uređaj će biti sagrađen na bazi Cray CS500 linije super kompjuterskih klastera i biće tri puta moćniji u odnosu na postojeću instalaciju u čuvenoj laboratoriji, koju finansira departman za energiju, vlade SAD.

“Perlmutter“ će koristiti više od 7.000 naučnika, za više od 600 projekata godišnje, razvijajući nove i usavršavajući postojeće izvore održive energije. Analiza masivnih skupova podataka, otkrivanje novih materijala i mnogo drugi eksperimentalni radovi su samo neki od zadataka, koje će ovaj superkompjuter da obrađuje.

Pročitajte i ovo: Kinezi imaju najmoćniji kompjuter na svijetu

Takođe, uz objavu rada na ovom računaru, Cray je najavio i novu generaciju superkompjuterske platforme kodnog imena “Shasta“, koja je bazirana na AMD EPYC procesorima i Radeon GPU-ovima.

Osnovni parametri Cray CS500 platforme, bazirane na AMD EPYC procesorima podrazumijevaju:

- Četiri dvoprocesorska čvora u standardnoj 2U šasiji
- Svaki čvor podržava dva PCIe 3.0 x16 slota (200 Gb mrežne mogućnosti) i HDD/SSD konekcije
- EPYC 7000 procesori podržavaju 32 jezgra, odnosno 64 niti i 2 TB DDR4 memorije u osmokanalnoj konfiguraciji.

Perlmutter“, koji je dobio ime po nobelovcu, Saulu Perlmutteru, ući će u upotrebu 2020. godine i koštaće 146 miliona američkih dolara!


Tagovi:
Sve vijesti