Apple ukida dosadašnju iPhone, iPad i Mac praksu

Od sada bez brojki!

0
A- A A+

Rezultati poslednjeg tromesječja kompanije Apple rezultovali su padom akcija za čak sedam odsto, nakon što je Tim Kuk otkrio da je iPhone promašio zacrtani cilj, što se prodaje tiče.

Apple je prodao oko dva miliona iPhone uređaja manje, nego što je prvobitno predviđeno, a rast prodaje u odnosu na isti kvartal prethodne godine je svega 0.4 odsto. iPad prodaja je pala za šest odsto, a prodaja Mac računara je gotovo identična istom periodu prošle godine. U brojkama, Apple je prodao 46.9 miliona iPhone telefona, 9.6 miliona iPad uređaja i 5.3 miliona Mac računara za tri mjeseca.

Kao što smo rekli mnogo puta do sada, naš cilj je da pravimo sjajne proizvode i servise, koji obogaćuju živote korisnika, da im omogućimo besprekorno korisničko iskustvo, kako bi naši korisnici bili veoma zadovoljni, lojalni i vjerni“, stoji u Apple saopštenju povodom otkrivanja rezultata i dodaje se još i ovo: “U skladu sa ostvarivanjem tih naših ciljeva, prati nas i snažan finansijski rezultat. Naučili smo iz naših finansijskih izvještaja da prodaja uređaja tokom perioda od 90 dana ne mora da bude nužno i pokazatelj snage našeg poslovanja“.

Rečeno prostim jezikom - Apple više neće objavljivati podatke o tome koliko su tačno uređaja prodali u iPhone, iPad i Mac sektoru, ali će i dalje objavljivati brojke, koje se tiču finansijskog dijela, kakvi su prihod i drugi.

Business Insider napominje da je Apple uspio da poveća prosječnu cijenu iPhone uređaja na čak 793 dolara, što je povećanje od gotovo 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i da je kompanija u trećem tromesečju ove godine imala ukupan prihod za skoro 20 odsto veći, nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: Apple

Sve vijesti