Protesti zbog zataškavanja seksualnih uznemiravanja

Protest zaposlenih u Google kompaniji zbog odnosa prema ženama i seksualnog uznemiravanja.

0
A- A A+

Stotine zaposlenih u kompaniji Google izaći će tokom 1. novembra iz svojih kancelarija širom svijeta u znak protesta zbog, kako vjeruju, blage reakcije kompanije prema nekim njenim šefovima optuženim za seksualno uznemiravanje.

Američki “The New York Times“ je tokom poslednje nedjelje oktobra objavio priču sa detaljnim optužbama jedne žene za seksualno uznemiravanje protiv tvorca Google Android operativnog sistema Endija Rubina (Rubin je u međuvremenu napustio Google i sad radi kao direktor i inovator u Essential kompaniji, koja proizvodi telefone).

List navodi da je Rubin 2014. uz otkaz primio otpremninu u iznosu od 90 miliona dolara, iako je kompanija Google zaključila da su optužbe za seksualno uznemiravanje protiv njega bile kredibilne, odnosno istinite.

Endi Rubin, osnivač Essential telefona. Foto: Promo/Essential Endi Rubin, osnivač Essential telefona.

Protestom pod nazivom "Izađi za stvarnu promjenu" inženjeri i drugi radnici žele da pošalju poruku da kompanija Google treba da bude transparentnija, kad je riječ o pitanjima seksualnog uznemiravanja kao i u osnaživanju žena. U istom članku inače otkrivaju se i optužbe protiv još nekih visokopozicioniranih u kompaniji za seksualno uznemiravanja.  Izvršni direktor Google kompanije, Sundar Pikaj, uputio je nedavno mejl zaposlenima u kojem se izvinjava za "postupke kompanije iz prošlosti". On nije pomenuo optužene po imenu, ali nije ni demantovao pisanje pomenutog američkog dnevnika.

Pročitajte i ovo: SRBI, ne paničite, sve je OK!

Ipak, Pikaj je otkrio da je Google otpustio 48 zaposlenih, među kojima 13 menadžera na visokim funkcijama zbog "seksualnog uznemiravanja" prethodnih godina, kao i to da im nije isplatio otpremninu. Međutim, današnji protest mogao bi da sugeriše da značajan broj od 94.000 zaposlenih nije povjerovao da kompanija Google čini sve da uradi "pravu stvar", navodi AP.

Poslednji put su zaposleni u kompaniji Google protestovali kad su tražili da se Google povuče iz američkog projekta opremanja ratnih robota vještačkom inteligencijom.

Čekamo vaše komentare ispod vijesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Sve vijesti