Odbornici danas o spomeniku Titu

Autor:

Skupština Glavnog grada razmatraće danas predlog gradonačelnika Ivana Vukovića da se u Podgorici podigne spomenik Josipu Brozu Titu.

3
A- A A+
tito, josip broz tito, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

  U obrazloženju odluke navodi se da se na taj način trajno čuva uspomena na istaknutu ličnost, revolucionara, borca protiv fašizma, jednog od najvećih svjetskih državnika 20. vijeka.

Navodi se da je Tito bio veliki poštovalac Crne Gore i njene istorije.

"Uvijek spreman da joj za za njene podvige oda najveće priznanje i pomogne u svemu što, za njegova vremena, nije mogla ili smjela sama uraditi", kaže se u obrazloženju.

Ističe se da je Josip Broz, prvi, koji je rekao da je Crna Gora u velikom antifašističkom ratu, 13. jula 1941. godine, zapalila iskru evropskog otpora toj pošasti.

Podsjeća se da je jedinstven primjer u istoriji borbe protiv fašizma da je komandant jedne vojske bio stalno na čelu svojih boraca i da je u toj borbi bio i ranjen.

Navodi se da je nemjerljivo bilo Titovo zalaganje da se formira Komunistička partija Crne Gore, da je bio inicijator velike akcije solidarnosti jugosovenskih naroda i republika u saniranju šteta od zemljotresa 1979. godine.

Inicijativa da Podgorica dobije spomenik Titu!

Ko još zaslužuje spomenik u Podgorici? (FOTO)

Sve vijesti