Vježba koja će vam "napuniti baterije"

Autor:

Evo šta može da vam pomogne da imate energije tokom cijelog dana - vrlo je jednostavno.

Ako vam kažemo da je vježbanje način da budete puni energije tokom cijelog dana, nemojte odmah da odbacite tu ideju rečenicom "ja ne volim da vježbam".

Jer, zaista, ne treba da radite ništa posebno: da biste imali energije tokom cijelog dana, potrebno je da se bavite nekom fizičkom aktivnošću niskog do umjerenog intenziteta u trajanju od 20 minuta dnevno. Dakle, niste ograničeni na jednu aktivnost, već sami možete da izaberete šta god vam odgovara, a to može da bude i lagana 20-minutna šetnja, čas joge, lagano trčanje, plivanje...

"Smanjenje simptoma umora se najčešće dešava nakon vježbanja niskog do umjerenog intenziteta koje traje najmanje 20 minuta. Učesnici studije su prijavili da nakon toga imaju mnogo više energije", kažu naučnici nakon studije sprovedene na Univerzitetu u Džordžiji.

Oni dodaju da je ovakva fizička aktivnost bila dovoljno značajna da primjetno poboljša raspoloženje učesnika studije tog dana.

Učesnici studije su u većini slučajeva radili aerobne vježbe, poput vožnje bicikla, ili su podizali laganije tegove. To znači da svoj trening možete da prilagođavate svom raspoloženju tog dana i ne morate se uvijek držati istog treninga.

Najbolji dio svega toga je što vam redovno vježbanje daje više energije što se više pridržavate svakodnevne rutine treninga.

"Kad se ljudi osjećaju umorno na kraju dana, većina njih odluči da se odmori sjedeći ispred TV-a, čitajući, grickajući... Ne shvataju da je vježbanje zapravo ono što može da im da energiju, a da sjedenje povećava rizik od zdravstvenih problema", ističe koautor studije Rod Dišman.

Štaviše, to što ćete nakon fizičke aktivnosti biti bolje raspoloženi daće vam i više energije.

"Psihološki dio vježbanja održava se direktno na nivo energije – osjećaćete se bolje i imaćete više energije", objašnjava dr Robert Gotlin.

On dodaje da vježbanje neće dati ovakve rezultate ako u tome ne uživate, tako da je veoma važno da izaberete aktivnost koju volite.

Postoji zaista mnogo načina da povećate energiju, ali ako želite dugoročno rješenje, imajte na umu da su tri stvari ključne: da jedete zdravo, spavate dovoljno i redovno vježbate.

Sve vijesti