Inspekcija MORT-a provjerava radove na Rumiji

Autor:

Crnogorski policajci, zajedno sa građevinskom i komunalnom inspekcijom, obišli su danas Crkvu Svete Trojice na Rumiji iznad Bara da ispitaju o kakvim je radovima riječ, a rezultate će saopštiti sutra.

1
A- A A+
krst, crkva, isus hrist, vera, vernici, hrišćanstvo, Foto: Mondo/ Stefan StojanovićIz Mitropolije crnogorsko-primorske potvrđeno da su građevinski i komunalni inspektori, u pratnji desetak policajaca, danas bili na vrhu Rumije gdje je ovih dana Crkva Svete Trojice obložena kamenom,prenose medji.

"Nejasno je, međutim, koji su motivi pohoda na to svetilište", saopštili su iz Mitropolije.

Dograđuju crkvu postavljenu 2005. godine

Iz Ministarstva turizma i održivog razvoja saopšteno je da je inspekcija MORT-a na terenu, a nakon što budu ispitane sve okolnosti, javnost će biti obaviještena o rezultatima obavljenog nadzora.

Predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj pozvao je crnogorsku vlast da zaustavi, kako tvrdi, "pohod Srpske pravoslavne crkve po dijelovima zemlje u kojima Albanci žive vijekovima", dodajući da će u suprotnom, morati da preduzmu mjere zaštite u skladu sa demokratskim i civilizovanim standardima.

"Svjedoci smo posljednjih dana da se nastavljaju ilegalni radovi na crkvi, koja je na Rumiju postavljena na veoma misteriozan način 2005. godine, uz pomoć helikoptera tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore, bez odobrenja institucija Crne Gore i protiv volje lokalnog stanovništva. Sada se preko noći metal pokriva betonom, to jest zida se kamena crkva, za koju je Vlada Crne Gore donijela odluku da se ukloni", tvrdi Đeljošaj.

I predsjednik Demokratskog saveza Mehmet Bardhi je zatražio od premijera Duška Markovića da zaustavi radove na izgradnji Crkve Svete Trojice na vrhu Rumije i upozorio da "provokativne i prijeteće radnje Mitropolije crnogorsko primorske, mogu ugroziti mir".

Tagovi:
Sve vijesti