Exodus može biti vaš za 0.15 bitkoina

Još uvek ne znam oda li ćemo dočekati inovativni Exodus 1 smartfon u Crnoj Gori, ali je njegova prodaja već počela, a na tržište bi trebalo da stigne u decembru.

Exodus može biti vaš za 0.15 bitkoina Foto: Promo / HTC

HTC je 23. oktobra objavio mogućnost ranog pristupa prvom “blockchain“ telefonu, nazvanom EXODUS 1 - da li ovo znači i da će biti više modela, vidjećemo! Ova "early access" verzija uređaja može se kupiti na adresi pomoću kripto valuta (BTC ili ETH). Očekivani datum isporuke za tako naručene uređaje je decembar tekuće godine.

EXODUS 1 ima premijum performanse i kvalitet dizajna, koji se očekuje od linije najboljih uređaja kompanije HTC i kombinuje ih sa blockchain tehnologijom i softverom, koji je neophodan za upotrebu pametnog telefona doraslog modernom korisniku i novom dobu interneta. HTC EXODUS 1 sadrži zaključanu oblast na telefonu, koja je zaštićena od Android OS-a. "Secure enclave" će čuvati ključeve vašeg kripto-sadržaja, bilo da su u pitanju valute ili nezamjenjivi tokeni (non-fungible tokens - NFT) ili, u bliskoj budućnosti, svi vaši digitalni podaci.

HTC je razvio jedinstven mehanizam društvenog “ponovo izdatog“ ključa (Social Key Recovery) u slučaju da izgubite telefon ili vam ga ukradu ili ako zaboravite ključeve. To je jednostavan i bezbjedan način za vraćanje ključeva, koji su izgubljeni. On takođe osigurava da HTC ne čuva vaše ključeve na centralnoj lokaciji u bilo kom trenutku - vi sve vrijeme zadržavate njihovo vlasništvo. HTC vam dozvoljava da izaberete nekoliko pouzdanih kontakata i svako od njih mora da preuzme aplikaciju za upravljanje ključevima. Vaši ključevi se zatim dijele pomoću tajnog algoritma za dijeljenje i šalju se ovim pouzdanim kontaktima. Ukoliko se javi potreba za tim, možete uspješno da povratite pristup svojim sredstvima.

Kako je ovo "early access" verzija uređaja EXODUS, HTC poziva kriptografe i programere iz cijelog svijeta da se pridruže EXODUS zajednici i da pomognu u unapređivanju jačini ove bezbjedne oblasti.

Kao dodatni korak u ojačavanju ove tehnologije, HTC će uskoro objaviti API-je koji omogućavaju nezavisnim programerima da koriste EXODUS 1 hardver za zaštitu ključeva i potpisivanje transakcija. HTC će objaviti i Zion API za upravljanje ključem i SDK za novčanik partnerima, koji su posvećeni istoj viziji - proširivanju blockchain ekosistema i izgradnji temelja bezbjednosti i povjerenja.

HTC proširuje blockchain ekosistem kreiranjem telefona, koji je posvećen decentralizovanim aplikacijama i bezbjednosti. Dolazak Bitcoin-a i Ethereum-a je sa sobom donio ideju digitalne oskudice i nezamjenjivih tokena (NFT-a). EXODUS 1 je značajan korak u kreiranju platforme i distributivnog kanala za kreativce, koji stvaraju jedinstvene digitalne proizvode.

EXODUS 1 može da se naruči u okviru early access pre-order programa na adresi i biće dostupan u 34 zemlje, uključujući SAD, Tajvan, Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, Veliku Britaniju, Austriju, Norvešku i druge evropske zemlje.

Još uvijek nema podataka o tome da li će EXODUS stići u Crnu Goru.

HTC Exodus 1 specifikacije:

Memorija:

6 GB RAM-a, 128 GB UF

OS:

Android Oreo, 8.1 sa Edge Sense 2 i nadogradnjom na Android Pie

Platforma

Qualcomm Snapdragon 845

Dodatno:

Otpornost na prašinu i vodonepropustljivost do IP68, što garantuje zaštitu u vodi do dubine od 1.5 metar u trajanju do 30 minuta

Ekran:

6-inčni Quad HD+ ekran sa odnosom stranica 18:9

Kamere:

12 MPx + 16 MPx dvostruka glavna kamera sa zumom visokog kvaliteta

8 MPx dvostruka prednja kamera sa prirodnim bokeh efektom (dubinskom oštrinom)

4K video pri 60 fps

Baterija:

3.500 mAh, brzo i bežično punjenje

Cijena:

Plaćanje može da se obavi u valutama - BTC ili ETH (0.15 BTC ili 4.78 ETH, oko 1.000 dolara)

Tagovi:
Sve vijesti