Ukrajinka ukrala milijarde pa pobjegla u Crnu Goru

Autor:

Podgorički Interpol izručio je Kijevu ukrajinsku državljanku Irinu Musijenko, koja se sumnjiči da je član organizovne kriminalne grupe koja je državni budžet Ukrajine oštetila za 1,6 milijardi eura.

0
A- A A+

hapšenje, lisice Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

  Ona je 2016. godine pobjegla iz Ukrajine, a uhapšena je na podgoričkom aerodromu po Interpolovoj potjernici. Ukrajinskim vlastima je predata nakon višemjesečnih pregovora, a sumnja se da se neko vrijeme krila u Crnoj Gori koristeći lažna dokumenta, piše Dan.

Musijenko je osumnjičena za učešće u jednoj od najvećih afera u novijoj istoriji Ukrajine, takozvanoj “Gasnoj šemi”. Na teret joj se stavlja da je uz narodnog poslanika Oleksandra Onišćenka organizovala šemu na osnovu koje su zaradili milionske iznose.

Kako pišu ukrajinski mediji, kriminalne aktivnosti su sprovođene prvenstveno sa ciljem sticanja dobiti od prodaje prirodnog gasa, da bi se kasnije bezgotovinska sredstva, koja su dobijena od ove prodaje, pretvorila u nekontrolisanu gotovinu, kroz izvršenje nepostojećih poslova koji su se odnosili na pružanje posredničkih i agencijskih usluga.

Sumnja se, kako piše Dan, da su članovi ove organizovane kriminalne grupe tokom 2014. i 2015. godine održavali fiktivne aukcije i tako osiguravali prodaju prirodnog gasa, pri čemu je namjerno umanjena stvarna vrijednost prodatog prirodnog gasa u velikim količinama navodi ukrajinska Pravda. Oni su, kako se sumnja, od 2013. do 2016. godine, tako stečena novčana sredstva kroz skup kontrolisanih fiktivnih poslovnih subjekata pretvorili u gotovinu koju su podijelili između sebe.

Ukrajinska Pravda i Interfaks objavili su da je Nacionalni biro za borbu protiv korupcije NABO bio u stalnoj komunikaciji sa crnogorskom policijom i Ministarstvom pravde, kako bi došlo do ekstradicije. Generalni sekretar ukrajinskog tužilaštva (PGO) Andri Lisenko je rekao da je do hapšenja i postupka izručenja došlo zahvaljujući zajedničkim naporima PGO i NABU.

“Ministarstvo pravde Crne Gore je u septembru 2018. godine odlučilo da dozvoli ekstradiciju i to je urađeno 18. oktobra ove godine. Musijenko je predata ukrajinskim policajcima, koji su je potom priveli detektivima NABU”, rekao je Lisenko.

Tagovi:
Sve vijesti