Haradinaj: Mnogo Srba želi u "vojsku Kosova"

Autor:

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da ne zna zašto Unmik treba da ostane na Kosovu kada je i Euleks promenio mandat.

1
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

 "Euleks je promenio mandat, ne znam zašto Unmik treba da ostane ovde (na Kosovu)", rekao je Haradinaj.

Govoreći pred studentima Američkog univerziteta u Prištini, Haradinaj je pozvao pripadnike srpske zajednice da ne napuštaju Bezbednosne snage Kosova (BSK).

"Sreo sam Srbe kao mlade kadete. Pozivam vas da ne prihvatate ove pritiske. Nemojte napuštati vaše zadatke, jer ima mnogo Srba koji žele biti deo BSK. Nismo objavili njihove podatke da ne postanu predmet pritisaka. Njihove podatke ćemo čuvati sa najvećom pažnjom", kazao je Haradinaj.

Ovako su Albanci zamislili "vojsku Kosova"

Premijer Kosova rekao je da je deset godina potrebno Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) za "ostvarivanje punih kapaciteta" po novim zakonima.

Na predavanju studentima i profesorima Američkog univerziteta na Kosovu, Haradinaj je kazao da transformacija BSK putem tri zakona koji su izglasani u Skupštini Kosova prošle nedelje, predstavlja proces, a ne izolovanu odluku.

Haradinaj je kazao da neće samo Kosovo imati koristi od transformacije BSK, već će "i naš region imati koristi od tranzicije BSK, pošto će razvoj jedne male, multietničke i profesionalne vojske povećati regionalnu sigurnost i stabilnost".

"To onemogućava eventualni bezbednosni vakuum i doprinosi približavanju naše zemlje evro-atlanskim vrednostima. Takođe, omogućava prelazak naše Republike (Kosova) sa korisnika sigurnosti na onoga koji to nudi, uz predstavljanje svih (nacionalnih) zajednica Kosova, omogućavajući veće angažovanje i saradnju sa KFOR i NATO, ali i ekonomski jačajući našu privredu", kazao je Haradinaj.

On je kazao da će ta promena otvoriti i 2.500 novih radnih mesta.

"Ovaj transparentni proces priprema Kosovo na putu ka članstvu u NATO otvara put za doprinos miru i stabilnosti kroz operacije očuvanja mira", kazao je Haradinaj.

BSK ostaje partner KFOR, čiji će se mandat u potpunosti poštovati, naglasio je premijer.

Skupština Kosova je prošlog četvrtka usvojila tri zakona koji promenom misije transformišu Bezbednosne snage u "Vojsku Kosova", bez promene naziva tih snaga.

Tagovi:
Sve vijesti