Sledeće sedmice o usklađivanju Zakona o zaradama

Autor:

Sjednica radne grupe, koja priprema predloge izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete i njegovo usklađivanje sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru biće održana sledeće sedmice

Sledeće sedmice o usklađivanju Zakona o zaradama Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević podsjetio je da su radne grupe imale dva sastanka i da je u toku usaglašavanje i rad do finalizacije izmjena zakona, odnosno usklađivanje granskog, sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru.

"Dvije sjednice su održane i već se punom parom radi na usaglašavanju Granskog kolektivnog ugovora sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru. Nadamo se da će brzo biti konačno izdefinisane izmjene kolektivnog ugovora i da ćemo iskoristiti priliku da još neke stvari, za koje se tokom primjene pokazalo da nisu kako treba, biti sređene", rekao je Pavićević agenciji MINA.

Pavićević je kazao da je zakonska obaveza da se Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete uskladi sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Prema njegovim riječima, planirano je da dio koji se odnosi na koeficijente uđe u predlog budžeta za narednu godinu, i da se počne primjenjivati od 1. januara.

Upitan o kojim procentima povećanja bi se moglo govoriti, Pavićević je odgovorio da to još nijesu izdefinisali.

"Izvode se kalkulacije tako da nijesmo još došli do konačnog koeficijenta. Neće biti jednak za sve, i zavisiće od više faktora poput stručne spreme. Sada ne možemo doći do krajnjeg procenta", kazao je Pavićević.

U svakom slučaju, kako je kazao, imaju zeleno svjetlo.

"To je usaglašavanje na koje i Zakon obavezuje, a radne grupe su tu da nađu način kako da se to sve usaglasi i primijeni u kolektivnom ugovoru", zaključio je Pavićević.

Sve vijesti