Ovoga morate da se odreknete da biste smršali

Autor:

Nutricionistkinja kaže da možete da jedete više i da smršate, ali da je najvažnije da izbegavate ove dve stvari.

Nije lako držati dijetu, to znaju svi koji su ikada probali. Nutricionistkinja Džesika Sepel kaže da ne morate da držite neku posebnu dijetu, možete da jedete čak i više, ali je najvažnije da iz ishrane izbacite rafinisani šećer i veštačke zaslađivače.

Ni to, naravno, nije lako, a Sepel kaže da je ključno kada želimo da napravimo neku promenu da donesemo odluku da promenimo svoje ponašanje.

"Morate da promenite način na koji razmišljate o hrani. Važno je da ne razmišljate o striktnim dijetama, već o balansiranoj i zdravoj ishrani".

Objašnjavajući osnovne principe zdrave ishrane, Džesika kaže da to podrazumeva unošenje različitih makronutrijenata. To znači, da treba da unosite ugljene hidrate koji se sporo oslobađaju u telu (braon pirinač, kinoa, na primer), proteine, masti, vlakna i povrće.

Sudeći prema nutricionistkinji, koja priznaje da je i sama ranije imala problem u stavu prema hrani, važno je da zaboravite na "mentalitet dijete" i da jedete "srećni i koncentrisani na hranu".

To znači da ne treba da osećate grižu savesti zbog hrane, da treba da imate blaži pristup ishrani, ali Džesika dodaje da bi neke namirnice ipak trebalo da izbacite "sa menija" – rafinisani šećer i veštačke zaslađivače.

Dodaje i da donošenje odluke da se fokusirate na zdravlje umesto na restriktivnu ishranu pomaže da ne dolazite u situacije da se prejedete.

Vrlo je verovatno da mnogi od nas dobro započnu dan, negde do ručka jedu balansirano i pametno, ali posle 15, 16 časova popodne njihova odlučnost opada.

Da biste to sprečili, savetuje da sa sobom nosite zdrave grickalice koje će sprečiti nekontrolisanu želju za slatkišima.

"Zelene jabuke sa puterom od badema, orasi, mešavina godži bobica sa orasima, semenkama i tamnom čokoladom, humus, šargarepe i bobičasto voće, sve to su sjajne grickalice".

Generalno govoreći o dijetama, nutricionistkinja kaže da je problem što su takvi režimi ishrane osmišljeni da "rade" privremeno, ali da je dugoročno nemoguće pridržavati ih se.

"Nemoguće je da dugoročno budete zdrava i vitki držeći dijetu", ističe ona.

Sve vijesti