Bivši pušači, ovo je "spas" za pluća

Autor:

To što ste prestali da pušite je sjajno, ali činjenica je da su cigare već nanele štetu vašim plućima. Srećom, neke namirnice mogu da vam pomognu.

Ukoliko ste nekad pušili, evo šta treba da jedete, da biste poboljšali zdravlje pluća oštećeno cigarama. 

U studiji je ispitano 680 ljudi, uključujući i one koji nikada nisu pušili, bivše i aktivne pušače, a naučnici su ih ispitivali o navikama u ishrani. Zatim su uradili spirometriju, test kojim se proverava funkcionisanje pluća na osnovu udisaja i izdisaja. Isti ovaj test ponovili su nakon deset godina.

Istraživači su utvrdili da što su više jabuka, banana i paradajza jeli bivši pušači, to je funkcionisanje pluća sporije opadalo tokom tog perioda. To je važno, s obzirom na to da su starenje i pušenje dva faktora koja imaju najviše uticaja na funkcionisanje pluća, ističu naučnici.

Dakle, zašto su ove namirnice tako važno za zdravlje pluća? Verovatno je reč o antioksidantima, veruju stručnjaci.

Na primer, paradajz je bogat likopenom, antioksidantom koji smanjuju zapaljenje disajnih puteva i na taj način poboljšava rad pluća.

Još jedna grupa antioksidanata koji se zovu flavonoidi ima uticaja na to. Nalaze se u mnogim vrstama voća i povrća i takođe imaju antizapaljenska svojstva, i pomažu vam da lakše dišete. To može da objasni i zašto se jabuke i banane povezuju sa boljim zdravljem pluća.  

Veza između zdravlja pluća i paradajza, banana i jabuka bila je još očiglednija kod bivših pušača, nego kod onih koji nikada nisu zapalili cigaru. Ovo saznanje može da znači antioksidanti doprinose oporavku pluća, pomažu u obnavljanju tkiva oštećenog cigaretama, smatraju naučnici.

Sve vijesti