Impresivno: Poletio džinovski avion amfibija VIDEO

Autor:

Kineski džin AG600 uspješno je izveo svoje prvo polijetanje sa vodene površine u provinciji Hubej.

0
A- A A+

Letjelica se vinula na nebo jutros i ostala u letu oko 15 minuta, čime je uspješno izvedeno polijetanje sa vodene površine, nakon polijetanja za kopna prošlog decembra.

Huang Lingčaj, glavni dizajner AG600, rekao je za Global tajms da je polijetanje sa površine vode mnogo teže nego sa kopna.

Izvor: youtube/RT

"Gustina vode je oko 800 puta veća od vazduha, ali letjelica mora da postigne istu brzinu da bi poletjela, tako da je potrebno da letjelica svojim dizajnom pruža što manji otpor", objasnio je inženjer, dodajući da i prskanje vode prilikom polijetanja mora da bude kontrolisano kako bi se izbjeglo oštećenje motora i propelera.

Uspješan test omogućiće da najveći amfibijski avion na svijetu uđe u službu na vrijeme, do 2021. godine.

Planira se da će AG600 moći da uzleti sa vode i sa talasima visokim dva metra. Sa kodnim imenom „kunlong“, avion je osmišljen da bude najveća amfibijska letjelica na svijetu sa primarnom ulogom u spasilačkim misijama, gašenju požara i izviđanju.

AG600 može da pređe 4.000 kilometara u spasilačkim misijama, može da ponese 50 ljudi ili teret jednake težine. Osim toga, može da ponese 12 tona vode, koju može da skuplja direktno sa površine na kojoj se nalazi.

Sposobnost da pređe velike razdaljine omogućavaju mu da pokrije čitavo Južno kinesko more, pa bi zbog toga mogao da dobije i vojnu namijenu.

Tagovi:
Sve vijesti