Mickoski: "Crni petak" makedonske istorije

Autor:

Lider najuticajnije opozicione makedonske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski ocijenio je da će izglasavanje inicijative za ustavne promjene promijeniti lice Makedonije, a time i njenu istoriju i lična dokumenta građana.

0
A- A A+

Makedonsko Sobranje u prvom čitanju izglasalo je u petak uveče sa 80 glasova "za", bez uzdržanih i "protiv", odluku o pristupanju izmjenama Ustava te zemlje.

MAKEDONIJA MIJENJA IME!

Na konferenciji za novinare održanoj tačno u ponoć u sjedištu te stranke, Mickoski je rekao da je inicijativa za promjenu Ustava sinoć izglasana pod pritiskom i na sramotan način koji će ostati upamćen.

On je dodao da je inicijativa usvojena pod pritiskom i "klasičnim silovanjem", za šta je odgovornost pripisao premijeru Zoranu Zaevu.

"Ovo je najgori dan u makedonskoj istoriji, 'crni petk'", rekao je Mickoski.
VMRO-DPMNE, poručio je, neće odustati od članstva Makedonije u NATO I EU.

"A, najveći neprijatelj evropskih vrijednosti je Zoran Zaev, koji je do ustavne revizije došao kršenjem demokratije", poručio je Mickoski.

Rekao je i da je njegova obaveza bila da se suprotstavi ovoj inicijativi.

Poručio je da ta stranka neće odustati od zahtjeva za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora i dodao da je siguran da će na tim izborima odnijeti pobjedu, a Zaev će, kazao je, dobiti zasluženu kaznu.

Rekao je i da su poslanici njegove stranke, koji su glasali za ustavne promjene, po kratkom postupku isključeni iz članstva VMRO-DPMNE.

Makedonija otvara pregovore o članstvu u NATO

Tagovi:
Sve vijesti