U Crnoj Gori 11 klanova

Autor:

Na teritoriji Crne Gore, prema poslednjim procjenama bezbjednosnih službi, trenutno djeluje 11 organizovanih kriminalnih grupa.

U Crnoj Gori 11 klanova Foto: MONDO

  Kako piše Dan, osnovna djelatnost ovih klanova je međunarodni šverc kokaina.

Ovi podaci nalaze se u dokumentu Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOKTA 2017).

Iz Uprave policije kazali su da je od 2010. godine do danas, otkad su izrađena tri takva dokumenta, (OCTA 2010, SOCTA 2013 i SOCTA 2017), broj organizovanih kriminalnih grupa manji je za oko 70 odsto (tačno 68,6 odsto).

"Na smanjenje broja kriminalnih grupa i na smanjenje obima njihovog kriminalnog djelovanja značajno su uticale policijske aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala", saopšteno je Danu iz Uprave policije.


Oni su napomenuli da je 2013. godine broj organizovanih kriminalnih grupa bio duplo veći. –

"Shodno poslednjoj procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA2017) utvrđeno je da u Crnoj Gori trenutno djeluje 11 organizovanih kriminalnih grupa", kazali su iz Uprave policije.

Oni su istakli da je broj organizovanih kriminalnih grupa znatno smanjem, s obzirom da je prema podacima iz Procjene opasnosti od teškog kriminala – OCTA 2010 bilo identifikovano 35 organizovanih kriminalnih grupa, dok je prema podacima iz Procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala – SOCTA 2013 aktivno djelovalo 20 organizovanih kriminalnih grupa.

Kako su objasnili, na osnovu izvršenih analiza utvrđeno da organizovane kriminalne grupe sa područja Crnogorskog primorja spadaju u kategoriju visokorangiranih organizovanih kriminalnih grupa.

Klanovi u Crnoj Gori ratuju i preko medija!?

U ratu kotorskih klanova i advokati moguće mete!?

Sve vijesti