Kako se zaljubljujemo

Autor:

I šta se sve dešava kad nas obuzima najlepši osjećaj na svijetu.

Romantične komedije obično slede proverenu formulu: šmokljana predmet njegove opsesije prvo ne primjećuje, a onda posle čitavog niza malo verovatnih događaja, pada mu u zagrljaj jer je to u stvari bila sudbinska stvar.

Kad bi stvaran život bar s vremena na vrijeme eksperimentalno potvrdio tu formulu, možda bi i mogla da "prođe". Ljubav u realnosti nije tako jednostavna. Ili, najčešće nije.

A šta bismo vidjeli kad bismo mogli da zavirimo "iza scene" u stvarnom životu? Kako se u nama bude i kako se razvijaju romantična osjećanja prema nekome?

Dopamin, oksitocin, serotonin… sve ste to već čuli. I svi oni umiješani su u magiju zaljubljivanja.

Jer, zaljubljivanje je stvarno - hemija. Evo zašto ljubav stvarno jeste "droga"...

Zaljubljivanje, korak po korak... evo šta nam se dešava.

U početku, tu je strast i fizička privlačnost. U ovoj fazi mnogo toga može da se desi, ponekad nam se osoba ne dopadne na prvi pogled, ali se privlačnost razvije tokom vremena. Ponekad, "gotovi smo" momentalno, kao da nas je grom pogodio. U ranoj fazi, telom nam kola dopamin, koji nas čini uzbuđenim i od kojeg se osjećamo dobro.

Onda počinjemo da se upoznajemo, tu su i "leptirići u stomaku" i nervoza kad treba da dočekamo veče da bismo se vidjeli sa "predmetom" obožavanja. Ali, u ovoj fazi javlja i se određena doza nesigurnosti u pogledu budućnosti veze. Zbog toga mozak šalje hemikalije nalik adrenalinu i u kombinaciji sa dobrim osjećajem koji nam izazva dopamin, stvara se moćan koktel koji nas vezuje baš za tu konkretnu osobu.

I kad se to dogodi, postajemo "opsednuti". Želimo svaki trenutak da provedemo sa osobom u koju se zaljubljujemo, ne možemo da "skinemo ruke" s nje ili njega… Život je dobar i srećni smo. U koktel se uključuje i još jedan "sastojak". Serotonin koji nam pomaže da budemo mirni, puni samopouzdanja i da se osećamo dobro. Sjajno, da budemo precizni.

Toliko nam je lijepo, da počinjemo da idealizujemo osobu sa kojom smo u vezi. U mjeri koja može djelovati potpuno iracionalno nekome sa strane. Zašto? Zato što su nam bukvalno isključene zone mozga odgovorne za racionalnu kontrolu emocija. Ne postoji ništa osim nove ljubavi.

A onda, ako imate sreće, jer ova faza ipak ne nastupa svaki put, jer inače ne bi bilo toliko nesrećnih ljubavi, uzbuđenje se smiruje. Euforiju i zaljubljenost polako smjenjuje ljubav koja se rađa. Poslednji dio slagalice čine oskitocin i vazopresin, koji nas povezuju, istinski, sa osobom koju smo - zavoljeli.

Zaljubljenost ili ljubav, evo kako da znate

Tagovi:
Sve vijesti