Odnose unaprijediti boljom ekonomskom saradnjom

Autor:

Dobri politički odnosi Crne Gore i Kosova biće dodatno unaprijeđeni kada dođe do bolje ekonomske i regionalne saradnje, ocijenio je potpredsjednik Vlade Rafet Husović.

Odnose unaprijediti boljom ekonomskom saradnjom Foto: MONDO/Goran Sivački

On se sastao sa ministrom za regionalni razvoj Kosova, Rasimom Demirijem.

Husović je kazao da je današnji sastanak još jedan korak približavanja i produbljivanja saradnje između Crne Gore i Kosova.

»Dobri politički odnosi dvije države biće dodatno unaprijeđeni kada dođe do bolje ekonomske i regionalne saradnje«, kazao je Husović.

Husović je upoznao goste sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u Crnoj Gori.

»Takođe, upoznao je goste sa zakonskim okvirom koji se tiče politike regionalnog razvoja u Crnoj Gori, kao i sa usvojenom strategijom regionalnog razvoja i akcionim planovima za praćenje realizacije strategije. Sva to je omogućilo da imamo značajna ulaganja u infrastrukturne i razvojne projekte, prvenstveno na Sjeveru Crne Gore«, piše u saopštenju.

Kako je rekao, s obzirom na to da je Crna Gora značajno napredovala u evro-atlanskim integracijama kao i na polju politike regionalnog razvoja, prenijeće svoja iskustva.

»Ponudićemo da sarađujemo na svim poljima kako bi zajednički napredovali u tim procesima koji su od velikog značaja za obje države«, istakao je Husović

Demiri je zahvalio na toploj dobrodošlici i kazao da je zadovoljan što Crna Gora i Kosovo imaju veoma dobre odnose i kao plod tih dobrih odnosa došlo je do današnjeg sastanka.

»Mi smo novo Ministarstvo u Vladi Kosova, i njegovo formiranje proizašlo je iz realne potrebe ujednačenijeg razvoja svih pet regiona na Kosovu. U tom smislu, spremni smo na saradnju sa vašim kabinetom kao i sa institucijama koje se bave ovim pitanjem u Crnoj Gori kako bi mogli primjeniti vaša iskustva«, rekao je Demiri.

On je upoznao Husovića sa organizacijom i načinom rada ministarstva na čijem je čelu kao i sa postignutim rezultatima ostvarenim u prethodnom periodu.

»Sagovornici su se saglasili da u narednom periodu poseban akcenat treba staviti i na prekograničnu saradnju opština dvije države, gdje bi se mogli realizovati značajni projekti iz oblasti kulture i turizma posredstvom fondova Evropske unije«, kaže se u saopštenju.

Dogovoreno je dodatno angažovanje koje će dati dodatan podsticaj lokalnim samoupravama da sa više kapaciteta priđu zajedničkoj izradi prekograničnih projekata.

Sve vijesti