ZAOKRET SAD OKO KOSOVA: Podrška dogovoru

Autor:

Misija Istočna Evropa: Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Ves Mičel, zagovara podršku SAD eventualnom dogovoru Beograda i Prištine o "razmeni teritorije" ili "korekciji granica".

0
A- A A+
ilustracija Foto: MONDO/Mario Milojević ilustracija

Inače solidno obaviješteni američki portal Bazfid njuzocjenjuje da je to zaokret u politici Vašingtona prema problemu Kosova, i da je dio Mičelovog zadatka da promijeni politiku SAD u istočnoj Evropi radi suprotstavljanja Rusiji na tim prostorima.

Priča o korekciji granice ili razmjeni teritorije, kako se navodi, godinama nije bila tema za Amerikance zbog zabrinutosti da bi mijenjanje granica na Balkanu donijelo veće nasilje na Kosovu, kao i da bi to osnažilo druge u regionu da pokušaju isto.

Srbija presudna za obuzdavanje Kremlja

Čarls Kapčan, saradnik američkog nevladinog Saveta za međunarodne odnose, kaže da je strategija Rusije da se ubaci u aktuelne kontroverze u regionu i da izazove nestabilnost. Moskva, dodaje, održava snažne veze sa Srbijom delom i zato što je Beograd još uvek uvučen u sporu sa Prištinom što mu blokira put ka Evropi. Ako se ukloni prepreka i Srbija vidi mapu puta ka članstvu u EU i NATO bilo bi to, smatra Kapčan, odlučujući korak da se obuzda Kremlj.

Navodeći da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odavno zagovara politiku razmjene ili podjele, portal ističe da Mičel nije jedini koji signalizira da bi podržao takav dogovor, već da je to prethodno javno rekao savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbijednost Džon Bolton.

I Mičel se tu, navodi se, ne smatra najodgovornijim za zaokret u američkoj politici, ali je njegov mandat označio promjenu kada je riječ o tome koliko ozbiljno se ova ideja shvata.

"Sa dolaskom Mičela, Amerika se intenzivnije angažuje na Balkanu kako bi se suočila sa aktuelnim izazovima u regionu. Čini se da su SAD spremne da saslušaju opcije obije strane o tome kako ići naprijed i konačno postići dogovor koji će regionu donijeti dugoročnu stabilnost", naveo je neimenovani kosovski diplomata za BazFid.

Diplomatski izvori kažu da su SAD poručile Kosovu da je vremenski okvir za postizanje dogovora ograničen i da sama Priština shvata da je sadašnja situacija - u kojoj Srbija odbija da prizna nezavisnost - neodrživa.

U tekstu se podsjeća na Mičelovu izjavu od juna kada je rekao da se na granicama istočne Evrope dramatično intenzivira strateško rivalstvo te da je prioritet SAD da proveri rusku agresiju.

Neki misle da Mičel koristi ideju o mogućoj razmjeni teritorija oko Kosova za geopolitičko suprotstavljanje Rusiji.

Ako se ova neodrživa situacija riješi sama od sebe, kako se vjeruje, Rusija bi imala jednu priliku manje da podstiče razdor, navodi se u tekstu.

U tekstu se navodi i da neki vjeruju da je podjela poziv na novi haos zbog čega to upravo i ruski predsjednik Putin zagovara.

Portal prenosi i izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da neprotivljenje Moskve tom planu predstavlja dokaz zašto podjela nije rešenje.

Sve vijesti