Namirnice za lepu kožu

Autor:

Ima stvari koje mogu da utiču na izgled vaše kože, ali ništa toliko kao ishrana.

Neke namirnice su za kožu bolje od drugih, a evo šta kaže nutricionista Fiona Tak – šta treba da jedete za blistavu kožu.

Doručak

Fiona savetuje da svom doručku dodate i laneno seme, koje je odlično za kožu.

"Laneno seme ima sjajna antizapaljenska svojstva, a takođe je i dobar izvor vlakana, omega-3 masnih kiselina i lignana (polifenola koji se nalazi u biljkama) koji ima svojstva antioksidanta".

Pored toga, borovnice i kupine su bogate antioksidantima proantrocijaninima, koji štite ćelije od oštećenja i ubrzanog starenja.

Još jedna od stvari koju nutricionistkinja preporučuje je ekstrakt semena grožđa, koji je takođe bogat antioksidantima.

Ručak

Već znate da šargarepa čuva vid, ali je takođe sjajna i za umornu kožu bez sjaja.

"Šargarepe su pune vlakana i bogate su antioksidantima koji štite ćelije kože od oštećenja", kaže Fiona.

Ova namirnica treba da bude deo svakodnevne ishrane jer sprečava ubrzano starenje, a jača i imunitet, objašnjava nutricionistkinja.

Kombinujte je sa namirnicama koje sadrže kvalitetan protein, poput ribe ili piletine, jer ćete tako obezbediti neophodne aminokiseline za elastičnu i glatku kožu.

Pored toga, kurkuma, beli luk, ruzmarin, karanfilić i đumbir imaju antizapaljenska svojstva, što ih čini odličnim za kožu. Izbegavajte veštačke šećere, a unosite prirodne iz voća ili stevije.

Za sjajnu i zdravu kožu se preporučuje i konzumiranje celih žitarica, povrća i mahunarki, a posebno hrane koja sadrži dosta antioksidanata: beli luk, crni luk, brokoli, kelj, bobičasto voće.  

Večera

Kada je reč o večeri, nutricionistkinja kaže da sa lososom i masnom ribom nikad ne možete da pogrešite.

"Ova hrana sadrži odlične antizapaljenske omega-3 masne kiselin", objašnjava Fiona, dodajući da losos smanjuje zapaljenje u telu i jača ćelije.

Nutricionistkinja dodaje i da je bilo koja masna riba dobra za kožu.

Grickalice

Na kraju, ali ne i najmanje važno - kada je reč o grickalicama koje su dobre za kožu, opredelite se za orahe.

Sadrže dosta vlakana, omega-3 i omega-6 masnih kiselina, kao i magnezijum i vitamin B6, a sve to održava ćelije kože zdravim.

I ne samo to, nutricionistkinja naglašava da ove namirnice sprečavaju pojavu crvenila i sušenje kože, što su česti neprijatelji zdrave i lepe kože.

Tagovi:
Sve vijesti