EKSKLUZIVNO: Huawei Mate 20 Pro test (VIDEO)

Prije svih ostalih imali smo priliku da koristimo Huawei Mate 20 Pro i evo naših prvih utisaka - odličan!

EKSKLUZIVNO: Huawei Mate 20 Pro test (VIDEO) Foto: MONDO portal / Marko Čavić

Huawei Srbija obezbijedio nam je nedelju dana prije svjetske premijere mogućnost da se uvjerimo u to kakav je Huawei Mate 20 Pro. To je nedovoljno vremena za pravi test, posebno zbog ograničenja prilikom fotografisanja i snimanja, koja smo morali da poštujemo, pa ćemo vam ovdje dati pregled onoga što je na nas otavilo najjači utisa.

Kompletan zaokret u dizajnu! U odnosu na Mate 10 seriju, Huawei Mate 20 serija je zaobljenija, ergonomičnija i dobila je kućište, koje pozadi podsjeća na Huawei P20 Pro, koji danas kopira gotovo svaka kompanija, koja se bavi proizvodnjom telefona.

Ako vas zanimaju suve specifikacije - Huawei Mate 20 Pro je ovo!

Naš je došao u prelivu plave boje u crnu, koji smo vidjeli na IFA 2018 sajmu u Berlinu i ta kombinacija izgleda perfektno! Otisci prstiju su i dalje tu, ali je Huawei zbog toga, ali i zarad zaštite, u kutiju ubacio i zaštitnu masku, koja je potpuno prozirna, kako se ne bi sakrila ljepota telefona (debljina telefona sa maskom je dobra, a kako nam je rečeno u kompaniji maska neće vremenom požutjeti).

Kirin 980 već smo detaljno predstavili i to je prvi čipset među Android uređajima, koji je izrađen na 7 nm proizvodnom procesu i dolazi sa "dva mozga", odnosno dve NPU jedinice. Šta to znači otkrijte na Kirin 980 linku.

MONDO MobIT

Ekran je ovog puta zakrivljen, ne znamo tačan razlog, ali kako je telefon tanji lakše staje u ruku i svi sadržaji su na ekranu lako dostupni. Dijagonala je 6.4 inča, 19:5.9 odnos stranica, gotovo bez ivica, OLED matrica i rezolucija 3.120 x 1.440 piksela.

U ekran je urezan i “notch“ (moguće ga je sakriti, pogledajte video), koji osim 24 MPx selfi kamere (f/2.0) sad donosi i unapređen sistem 3D otključavanja skeniranjem lica putem desetina hiljada tačaka i uz 600 milisekundi brzinu otključavanja telefona.

U ekran je ugrađen, naravno skener otiska prsta, koji ima svoje jasno označeno mjesto i mogućnost da se otključa jednim od per registrovanih otisaka prsta. Ovo je idealan način za otključavanje kad je telefon na stolu leđima nadole, a otključavanje ima i sjajan efekat talasanja ekrana, kad ga otključate.

Kamera je izmijenjena u odnosu na Huawei P20 Pro. Više nema monohromatske kamere, a trostruki kamera-sistem je formiran od (krećemo od gornje desne kamere, pa u smjeru kretanja kazaljke na satu) RGB kamere rezolucije 40 megapiksela (f/1.8), ultraširoke kamere rezolucije 20 MPx (f/2.2, telefonto) i treće kamere rezolucije 8 MPx sa OIS funkcijom (f/2.4 otvor blende). Pored kamere, je gore, lijevo i blic, a kamera je izrađena u saradnji sa Leica kompanijom, kao i do sada.

Kamera više nema crno-bijelo sočivo, ali je sačuvam monohromatski mod fotografisanja i dodat novi AI Cinema Mode u video snimanje.

U ultraširoki mod fotografisanja prelazi se brzom promjenom parametra zuma na 0.6 ili podešavanjem opcija kamere na slikanje u 18.8:9 odnosu stranica. Dostupno je optičko zumiranje do tri puta, dok se do pet puta zumiranje obavlja uz minimalno moguć gubitak kvaliteta. Nova opcija kamere je i Super Macro mod, koji omogućava da kamera zabilježi slike širokog ugla počevši od rastojanja, koje je tek 2.5 centimetara, uz očuvanje kvaliteta svih parametara slike.

Kamera ima unapređen i Master AI sistem, koji sad prepoznaje do čak 5.000 objekata i čak 1.500 različitih scenarija fotografisanja. Štaviše, kamera Huawei Mate 20 Pro raščlanjuje fotku, odnosno djelove kadra na cjeline i za svaku primenjuje potreban režim snimanja - ako je, recimo u kadru djevojčica sa sladoledom na plaži, na nju će biti primijenjen efekat fotografisanja portreta, dok će na okolinu biti primijenjen plaža mod, sa ili bez boke efekta, po odabiru korisnika. Master AI određuje koji sve djelove kadra je potrebno fokusirati, primenjuje ga i zatim podešava i ostale parametre sekundu u trenutku kad podignete telefon ka sceni, koju želite da zabilježite.

Kamera ima i HiVision sistem, koji prepoznaje predmete u kadru i omogućava informacije o njima i kupovinu, ukoliko su dostupni onlajn.

Pogledajte neke od slika, koje smo napravili u zatvorenom prostoru, bez korišćenja blica, pod svjetlošću obične sijalice:

Video snimanje je dobilo i novi režim snimanja, 21:9, koji iskorišćava sav potencijal Leica Ultra Wide Angle kamere, sa dostupnim efektima, koji su različiti za svaki režim.

Što se tiče unapređenja kvaliteta videa ne možemo da kažemo puno, jer nismo imali priliku da sve detaljno testiramo, ali znamo da je i dalje tu Super usporen režim, 4K u 30 fps i da još uvek nije dostupna stabilizacija kadra, ali postoji mogućnost da će to biti dodato ili otključano, ako je već tu, sa nekom od narednih ažuriranja softvera.

Softver je Android Pie 9.0.0, sa EMUI 9.0 korisničkim okruženjem, koje podržava nov način upravljanja - “gestures“ (pogledajte video). U softver je ugrađen i GPU Turbo 2.0 zakrpa, koja obezbjeđuje bolje performanse prilikom igranja igara (podržano je više naslova) i omogućava bolji odziv ekrana na komande do čak 36 odsto. Softver je drugačiji donekle, u odnosu na Mate 10 i P20 Pro, ali i dalje obezbjeđuje lakoću korišćenja i nudi novi sistem kontrole upotrebe telefona - DIGITAL WELLBEING - koji bi trebalo da nam omogući i navikne nas da telefon koristimo malo manje.

Kako je koristiti Huawei Mate 20 Pro:

- Telefon ne klizi iz ruke i savršene je ergonomije i pored činjenice da mu je ekran dijagonale 6.4 inča
- Ekran je svijetao, jasan, savršeno osvijetljen i nemamo zamerku na njega ni na otvorenom ni u zatvorenom prostoru
- “Notch“ je u kategoriji ili vam smeta ili ne - mi smo u ovoj drugoj
- Otključavanje licem je brže i jednostavnije u većini slučajeva, a otključavanje prstom je zgodno kad je telefon na stolu i radi brzo i precizno
- Memorija od 128 GB teško da će biti napunjena, a na raspolaganju vam je i Huawei Cloud sa besplatnim prostorom za kontakte, slike, notes zapise, podešavanja i SMS poruke (Mate 20 Pro podržava novi tip dodatne memorije)
- Stereo zvučnici, od kojih se gornji gotovo i ne vidi, a drugi je u USB Type-C ulazu su glasni i odlični za slušanje muzike i gledanje videa
- Mate 20 Pro podržava IP68 zaštitu od potapanja u vodu do dva metra u trajanju do dva sata
- O kameri imamo prve riječi hvale, ali će nam trebati  još neko vrijeme da se upoznamo sa svim opcijama i pregledamo koliko i šta sve može, posebno u video modu
- Na raspolaganju su sve moguće konekcije, uključujući uapređeni Wi-Fi, Bluetooth v5.0, USB Type-C i 4.5G sa podrškom za Dual SIM. Tu su i NFC, Infrared i mogućnost plaćanja telefonom
- Baterija od 4.200 mAh je lagano izgurala više od jednog dana i pobijedila aktuelne konkurente, a punjenje je poseban adut - telefon se u potpunosti napuni za oko sat i 15 minuta, a do 70 odsto kapaciteta baterije punjač isporučuje za samo pola sata punjenja (Super Charge do čak 40 W, a takav punjač dolazi sa telefonom)
- Još jedno od velikih unapređenja je bežično punjenje i to bezo bežično punjenje do 15 W sa podržanim punjačem
- Huawei Mate 20 Pro možete da koristiti i kao punjač za druge mobilne telefone (i po sistemu bežičnog punjenja za druge uređaje)
- Ono što bismo voljeli da vidimo jeste manje Huawei aplikacija, mada je proizvođač neke svoje već zamijenio standardnim Google aplikacijama (Poruke su sad Google Messages) i povratak 3.5 mm audio ulaza, bez obzira na svu slobodu, koju Bluetooth veza donosi...

Konačno da zaključimo

Vjerujemo da će Huawei Mate 20 Pro biti uređaj, koji će u najvišoj klasi napraviti promjenu, jer donosi više unapređenja u odnosu na prethodnu generaciju Mate telefona, ali istovremeno nudi nešto više u svakoj od kategorija u odnosu na konkurenciju. Cijena mu je preko 1.000 eura, ali je to, nažalost, izgleda neminovnost.

Telefon dolazi u konfiguraciji sa 6 GB RAM i 128 GB memorije.

Ključne karakteristike koje bismo izdvojili, a koje konkurencija ne nudi u osnovnoj varijanti telefona i po najavljenoj ceni od oko 1.050 eura su:

- Neverovatno brzo punjenje i bežično punjenje (Power bank opcija)
- Jača baterija, 4.200 mAh
- Jedinstven dizajn, uključujući jedinstvenu Twilight nijansu
- Memorija od 128 GB
- Već ima Android Pie 9.0
- Unaprijeđena kamera sa novim HDR-om
- Ekranski skener otiska prsta
- Prvi Android čipset izrađen u procesu od sedam nanometara
- Izuzetne performanse i unapređena GPU Turbo 2.0 gejming platforma.

Sve vijesti