Danas će se srušiti internet?!

Na današnji dan, 13. oktobra, internet bi mogao da se “prekine“ za neke korisnike…

0
A- A A+

Internet korisnici širom svijeta tokom 13. oktobra mogli bi da dožive i velike probleme sa korišćenjem Mreže svih mreža, pošto će pojedini internet serveri, neki od ključnih djelova infrastrukture, morati da se isključe zbog tehničkog održavanja, kako bi im se ažurirao softver.

Pročitajte i ovo: Novi tip kućnog interneta

I ovo, takođe: Novi zakon zauvijek će promeniti i otežati internet

Russia Today objašnjava da Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN), organizacija koja je zadužena za pitanja IP adresa i registar domena i njihovo održavanje, mora da izvrši promjene kriptografskih ključeva, kako bi se povećala bezbjednost Domain Name System (DNS). Zbog ovoga će korisnici širom svijeta iskusiti različite probleme tokom korišćenja interneta do kraja 13. oktobra, koji bi mogli da kulminiraju potpunim prekidom internet saobraćaja za neke korisnike.

Korisnici provajdera interneta, koji nisu ažurirali svoje sisteme i unaprijedili opremu biće posebno pogođeni ovim stvarima i njihovi korisnici su ugroženijih od ostalih.

Najveći dio softverskog unaprijeđenja sistema ICANN-a je obavljen tokom 11. i 12. oktobra, pa se očekuje da problemi sa internetom, ako ih bude, potraju samo do kraja 13. oktobra, kad će komletno održavanje biti obavljeno. Ipak, zamjena kriptografskih ključeva u budućnosti će biti potrebna češće zbog sve većeg broja i sve složenijih bezbjednosnih napada.

Tagovi:
Sve vijesti