Nije dobro, ako dobijete ovu Facebook poruku!

FB je potvrdio da su hakeri zloupotrebili podatke 30 miliona ljudi. U narednih par dana dobićete poruku da li je i vaš nalog hakovan.

Nije dobro, ako dobijete ovu Facebook poruku! Foto: MONDO portal/Marko Čavić

Podaci 29 miliona korisničkih naloga ukradeni su u najvećem hakerskom napadu na Facebook u istoriji te društvene mreže, potvrdila je kompanija.

Facebook: Korisnici u “aferi kloniranja naloga“

Kompanija nije imenovala počinitelja, ali je saopštila da FBI aktivno istražuje ko je izvršio napad, prenosi AP. Kompanija je ranije objavila da su podaci oko 50 miliona korisnika bili izloženi zbog bezbjednosne rupe, zahvaljujući kojoj su hakeri ukrali lozinke pomoću, kojih su mogli pristupiti njihovim profilima.

Hakeri su došli do imena, e-mail adresa, telefonskih brojeva, mjesta prijava…

Za sada nije jasno koliki broj podataka je iskorišćen, a nakon što su na zvaničnom Facebook blogu objavili kako su hakeri imali pristup brojevima telefona i mejlovima više od 29 miliona korisnika, a svjetski mediji nazvali su to najvećim hakerskim napadom na Facebook ikada.

Od tih 29 miliona korisnika, hakeri su se domogli i dodatnih podataka: pola, grada u kojem žive, rođendana, podataka o uređaju sa kojeg pristupaju Facebook mreži, zadnjih 10 mjesta na kojima su se "prijavili" na i čak i zadnjih 15 pretraga. Za još milion korisnika hakeri su pokušali, ali nisu uspjeli da dođu ni do kakvih podataka.

Izvršni direktor Facebook mreže Mark Cukerberg rekao je da su napadači imali mogućnost da pregledaju privatne poruke ili postove na nalogu, ali da nema podataka da li su to i učinili.

Kompanija je rekla da će sve hakovane korisnike obavijestiti u narednih nekoliko dana i zato, ako dobijete tu poruku - pažljivo pratite uputstvo kako da postupite dalje.

Facebook tvrdi da napad nije uticao na druge društvene mreže u vlasništvu kompanije Messenger, WhatsApp i Instagram.


Tagovi:
Sve vijesti