Novi tip kućnog interneta

Mobilni internet za kuću je treći korak u evoluciji interneta i “seči kablova“, koja svakom tom koraku predstoji!

0
A- A A+

Broj ljudi, koji se na internet povezuju preko telefona je od osam odsto tokom 2013. porastao na preko 20 odsto ove godine, što za sobom povlači i to da jedan od pet ljudi smanjuje brzinu i protok kablovskog interneta, zarad ulaganja u mobilni i bežični prenos podataka, objavio je sajt Fortune.

“Seča kablovskog interneta“ odvijala se u tri faze. Prva je krenula, u razvijenom svetu makar, oko 2003. godine, kada je otpočela msaovna migracija na bežični prenos interneta u okviru domova. Druga faza je nastupila oko 2010, kad je razvijeni svet sa fiksnog telefona prešao na mobilnu komunikaciju, što je dovelo do značajnijeg otkazivanja ugovora za fiksnu telefoniju i istovremeno sa sobom dovelo i najveće unapređenje fiksnih servisa do tada.

Recite nam: Na šta vi trošite svoj internet?

Treći talas je upravo počeo i podrazumeva novo “skraćivanje“ pretplate na kablovski internet, zarad obezbeđenja novog tipa kućnog mobilnog bežičnog interneta, poput onog koji nude mobilni operatori - od operatora se iznajmljuje ruter sa mobilnim internetom i određeni broj GB za obračunski period, obično mesec dana. Kućni mobilni internet omogućava takvu potrošnju, koju korisnik može da kombinuje kod kuće i u pokretu, onako, kako mu situacije diktiraju. Paketi su fleksibilniji, korisnik sam bira odgovarajuću kvotu, cene su razumne, a u ponudi su čak i flet, odnosno paketi mobilnog interneta u kojim se protok ne meri ili u kojim korisnik nakon potrošene kvote po maksimalnoj brzini ne ostaje bez interneta do kraja obračunskog perioda.

Trećoj “seči“ kablovskog neta “kumovala“ je navika da korisnici video gledaju u pokretu, na tabletu, telefonu i laptop računarima. Netflix, YouTube, TV na zahtev i drugi video servisi “eksplodirali“ su tokom prethodnih nekoliko godina, a predviđa se da će se taj trend nastaviti i u godinama koje dolaze, što će doprineti daljem smanjenju pretplate na kablovski internet, a povećanju ulaganja u mobilni internet.

Po 10 GB interneta mesečno za SVE aplikacije

Jedina prepreka razvoju novog tipa kućnog interneta mogla bi da bude odluka mobilnih operatora da značajno podignu cene i smanje kvote u okviru dosadašnje ponude.

Novi tip mobilnog interneta dostupan je već i u Srbiji i kod naših operatora se dosta povoljno može kupiti mesečna kvota interneta za kućnu i upotrebu napolju. Ukoliko ne koristite internet “do daske“, za oko 15 evra mesečno, čak i manje, možete da uzmete dovoljno interneta za surfovanje i umereno gledanje videa kod kuće i u pokretu.


Tagovi:
Sve vijesti