Rijedak Apple kompjuter prodat za 375.000 dolara

Apple 1, prvi model te kompanije i legenda informatike, prodat je na aukciji u SAD za 375.000 dolara.

Rijedak Apple kompjuter prodat za 375.000 dolara Foto: Promo / Apple Apple 1.

Stiv Voznijak, sa Stivom Džobsom suosnivač Apple kompanije, sam je u njihovim počecima napravio, kako legenda kaže u Džobsovoj garaži, samo 200 primjeraka Apple 1 mašine tokom deset mjeseci 1976. i 1977, navela je aukcijska kuća “RR Auctions“.

Pročitajte i ovo: Osuđen klinac koji je hakovao Apple

Prodavan za 666.66 dolara u informatičkoj prodavnici “Bite Shop“ u Silikonskoj dolini, Apple je bio među prvim modelima personalnih kompjutera, koji su kupcima dolazili sastavljeni. Aukcijska kuća je saopštila da je prodati kompjuter prethodno restauriran i vraćen u originalno stanje, s monitorom, matičnom pločom, kasetofonom, kablovima, tastaturom i drugim komponentama.

Pročitajte i ovo: Apple osnivački ugovor prodat za 1.6 miliona evra!

Navedeno je da posle restauracije kompjuter radio savršeno i da je sistem "bez problema prošao osmočasovno testiranje". Iako je postigao visoku cijenu, taj primerak Apple 1 kompjutera nije ni prišao rekordu od 905.000 dolara, za koliko je prodat jedan primjerak 2014. u Njujorku.

Procjene su da još uvijek postoji 63 primerka prvog kompjutera kompanije iz San Feanciska, od čega je samo dio i dalje funkcionalan.

Sve vijesti