Zašto je zaista nastao Android: Iznenadićete se!

Android je promijenio svijet mobilne telefonije i to niko ne može da porekne, ali razlog zbog kojeg je Android nastao će iznenaditi mnoge.

Zašto je zaista nastao Android: Iznenadićete se! Foto: Promo / Google

Windows. Na kompjuterima i na telefonima. To je bio Google-ov problem. Zato je Android nastao. Da bi spriječio Windows da u mobilnom svetu postane ono što je u desktop svijetu. I, bez obzira na to što mnogi nikad nisu razmišljali o tome na taj način, Erik Šmit, nekadašnji Google direktor nema problem da to kaže.

The Verge je objavio isečke intervjua sa Erikom Šmitom, stare više godina, nastale u vrijeme kad je Android već napravio prve korake i kad je njegova budućnost bila vrlo izvesna, a tržišni uspjeh sve značajniji.

Naša ideja je bila da napravimo nešto što će biti dostupno svima, što bi korisnici uglavnom cijenili, što bi moglo da bude velika platforma i da raste brzo“, rekao je tada Erik Šmit. Na pitanje novinara šta Google misli kad kaže da je Android alternativa onome što postoji na tržištu, o čemu je Google bio prilično glasan na početku Android OS priče, Šmit je rekao: “Vidite, u to vreme bili smo izuzetno zabrinuti zbog proizvoda koje pravi Microsoft. Vrlo je teško nekome da sad to shvati, sa ove udaljenosti, ali smo tad bili vrlo zabrinuti da će Microsoft mobilna strategija biti izuzetno uspješna, a sve je ukazivalo na to. Istina je da smo tada bili izuzetno zabrinuti i zbog Nokia kompanije, čiji je Symbian počeo da se transformiše i bio je primaran operativni sistem na telefonima“.

I odjednom, umjesto da bude kontra Apple revoluciji, odnosno iPhone čudu, Android je nastao kao kontra Windows Mobile operativnom sistemu.

Android je prvi put javnosti prikazan 23. septembra 2008. godine, a prvi Android uređaj pojavio se mjesec dana kasnije, krajem oktobra. Bio je to HTC G1, koji vidite na slici.

Google-ov operativni sistem je danas dominantan na tržištu, sa oko 80 odsto udjela na svjetskom tržištu i dostupan je u 9.0 Pie verziji. Više o Android uređajima možete da saznate svakodnevno na MobIT stranicama, prateći neki od Android ili Google oznaka (tagova).

Čekamo vaše komentare ispod vijesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi:
Sve vijesti