Cukerberg: Ovo je poslednji put da pričaš sa mnom!

Raspliće se klupko vrlo teške saradnje i tenzija u vezi sa Markom Cukerbergom tokom rada na Instagram i WhatsApp aplikacijama.

Cukerberg: Ovo je poslednji put da pričaš sa mnom! Foto: MONDO portal/Mario Milojević

Brajan Ekton, jedan od osnivača WhatsApp aplikacije, koji je Facebook kupio za 19 milijardi dolara ispričao je u vrlo napetom intervjuu za “The Forbes“ kako je bilo sarađivati sa Markom Cukerbergom, koliko je to zapravo teško i zašto je napustio Facebook i WhatsApp.

Ekton je imao veliki broj akcija u Facebook kompaniji, koje su, između ostalog, bile garant da se Cukerberg i Facebook neće miješati u rad WhatsApp aplikacije, posebno da neće biti uvedene reklame. Makar je tako garantovao ugovor potpisan na period od najmanje četiri godine. Ipak, tokom 2017. situacija je postala nepodnošljiva i Cukerberg i tim advokata sve češće su insistirali da se testiraju načini plasiranja Facebook reklama kroz WhatsApp aplikaciju, tvrdeći da tako ne krše potpisan ugovor o odsustvu reklama iz WhatsApp-a.

Facebook novo dugme: Opis i ko može da ga vidi

Facebook pokazuje koliko ste (ne)bitni, provjerite

Jednom prilikom, kad je Cukerberg sa svojim advokatima posebno navaljivao, a Ekton ga ponovo odbio da omogući reklame u WhatsApp aplikaciji, direktor Facebook mreže mu je rekao: “Ovo ti je vjerovatno posljednji put da razgovaraš sa mnom“.

Nakon toga Ekton je odlučio da ode.

Godinama sam se susretao sa Cukerbergom, ali nikad nisam postao blizak s njim, bez obzira na to što sam vodio kompaniju, koju je Facebook najviše platio“, rekao je Ekton i dodao da je Cukerberga isključivo zanimalo kako da monetizuje WhatsApp i kako da preko njega izvuče novac. To što su Ekton i drugi osnivač WhatsApp aplikacije imali potpuno drugačije namjere nije ga uopšte zanimalo. Bio je hladan, bez ikakvih emocija i potpuno odsutan, osim za novac.

Odnosi sa Cukerbergom i još nekim izvršnim direktorima drugih Facebook sektora su tokom 2017. godine postali nepodnošljivi za Ektona i on je digao ruke od svega i otišao, ali detalja o odlasku se ne zna previše, u smislu otpremnine i onoga šta je Ekton uzeo ili dobio, ni danas. Nakon njega je otišao i Koum, drugi osnivač WhatsApp aplikacije, koji se, takođe nije slagao sa onim što Cukerberg planira za tu aplikaciju.

Brajan Ekton je napravio i korak dalje - podržao je #DeleteFacebook akciju javno.

Odliv najistaknutijih ljudi iz firme nastavljen je i odlaskom osnivača Instagram aplikacije, za koju strani mediji pišu da više nikad neće biti ista, nakon onoga što je Facebook spremio za tu aplikaciju.

Sve ove priče potvrđuju sve češća govorkanja da je Cukerberg bez bilo kakvih emocija na poslu, osim onih za uvećanje profita i da je sve što pokazuje u javnosti vrlo dobra maska…

Čekamo vaše komentare ispod vijesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Sve vijesti