Najskuplji iPhone XS Max košta 443 $ da se napravi

Autor:

Prodajna cijena na tržištu ide do skoro 2.000 eura u našem regionu za iPhone XS Max!

0
A- A A+

Znamo da će u regionu SAD iPhone XS Max koštati od 1.099 dolara, dok će u Evro regionu početna cijena biti 1.249 eura. Cena komponenti od kojih je iPhone XS Max napravljen, po TechInsights kompaniji, je 443 dolara, što je za oko 50 dolara više, nego što je bila cijena komponenti za iPhone X, koji je nekad bio najskuplji Apple telefon.

Koji je brži iPhone XS Max ili Note 9

Kompanija TechInsights navodi da je cena napravljena ugrubo, odnosno da je moguće da je nešto niža, ako je Apple sklopio posebne ugovore sa dobavljačima svake od komponenti. Ipak, isti izvor navodi da ne treba donositi brzoplete zaključke i prozivati Apple za “deračinu“, jer su ova 443 dolara obračunata bez troškova istraživanja i razvoja, koji su prethodili proizvodnji, softvera, logistike i onog najvažnijeg - reklamne mašinerije. Sve to utiče na činjenicu da novi iPhone XS Max košta od 1.099 dolara, odnosno 1.249 eura.

Najskuplja komponenta je OLED ekran, koji proizvodi Samsung, pa slede procesor/modem, memorija, kućište, kamere i tako redom. U odnosu na iPhone X za Apple je sve poskupjelo, za nekoliko do 15 odsto, samo je antena pojeftinila.

Sve vijesti