Prljava Chrome podvala

Da li znate da se Chrome “loguje“ na vaš nalog bez vašeg znanja - sad znate! Google i potvrdio.

0
A- A A+
Chrome, Google Chrome Foto: MONDO portal / Marko Čavić

Istraživači onlajn bezbednosti su otkrili, a Google je i potvrdio, da se Chromeloguje“ na naloge svojih korisnika tj. “loguje“ ih bez njihovog znanja. Ovo znači da će Chrome, svaki put kad se priključite na neki od Google servisa, recimo GMail, automatski da se “loguje“ i na korisnikov isti nalog za Chrome pregledač - iako mu to korisnik nije rekao!

Problem s ovakvim pristupom korisničkim podacima jeste to što bi neupućeni korisnici mogli da Google kompaniji direktno šalju sve o “saobraćaju“, koji kroz Chrome ostvaruju, ukoliko im je sama od sebe uključena “Sync“ opcija, o čemu korisnik odlučuje uglavnom samo prilikom prvog uključivanja Chrome pregledača na telefonu ili računaru.

Pročitajte i ovo: Pet najboljih Chrome funkcija (VIDEO)

Google je automatsko prijavljivanje u Chrome uključio svim korisnicima nakon redizajna popularnog pregledača, koji je obavljen za sve korisnike i za sve platforme.

Za sada nije poznato kako da isključite ovu opciju, ali je dobro znati da bi Chrome “Sync“ opcija trebalo da bude isključena. Da biste to uradili pratite putanju kad otvorite Chrome na svom uređaju: tri tačke (gore desno) >Settings >Sync (odmah prva opcija) >Sync everything (isključite ili odaberite šta tačno želite tj. ne želite da šaljete u Google).

Ispod “Sync“ opcije odaberite i način na koji želite da enkriptujete podatke tj. da ih zaštitite dodatnim slojem zaštite, kako niko ne bi mogao da zna šta od podataka šaljete.

Sve vijesti