"Milo Đukanović je titoista, marksista..."

Autor:

„Uvaženi gospodin Đukanović, vaspitanik (je) titoističkog marksizma, očevidno nema pojma šta je to Crkva”, rekao je Amfilohije Radović u intervjuu za današnje izdanje lista „Politika” iz Beograda.

"Milo Đukanović je titoista, marksista..." Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore „da SPC ostaje glavni frontmen velikosrpskog nacionalizma prema regionu i Crnoj Gori”, mitropolit crnogorsko-primorski SPC je, između ostaloga, rekao:

„Za njega je Crna Gora ona rođena u Brozovom Jajcu, avnojevska Crna Gora, ne samo sekularna nego i anticrkvena, bezbožna, osobito antipravoslavna, Crna Gora obogotvorenja (zapadnjačkog) debelog crijeva”.

Na pitanje srpskoga lista kakav je njegov lični odnos sa gospodinom Đukanovićem za kojeg je govorio da je njegov prijatelj i darovit čovjek, Amfilohije je odgovorio:

„Govorio sam da mi je prijatelj. Doživljavam ga i kao brata Crnogorca (nekada je bio i brat Srbin)”.

Amfilohije je, naime, pominjući Mila Đukanovića, kazao:

„I dalje važi poziv za krštenje, ali krštenje u smislu promjene uma i iscjeljenja od brozomore, najopakije bolesti koja je harala (i hara) Crnom Gorom (i šire od nje). Jer, po narodnoj, ima i krštenja: krsti vuka- vuk u goru (poput onog Čede Jovanovića)”.

Na pitanje da li se crkveni problemi u Ukrajini mogu reflektovati na Crnu Goru i ako mogu, kako, Amfilohije je odgovorio:

„Ukrajinski crkveni problem se već reflektovao na Crnu Goru”, tvrdi Amfilohije. „Jedini koji priznaje i saslužuje s lažnim ‘mitropolitom crnogorskim’ Dedeićem jeste lažni ‘patrijarh kijevski’ Filaret. Međutim, patrijarh Vartolomej, koji obećava tomos ukrajinskim raskolnicima (nadamo se i tu da će obećanje biti ludom radovanje), nemoguće je da njime obuhvati i Dedeića. Njemu ga je već izdao, jednom za svagda – raščinjenjem i lišenjem svešteničkog čina, kao bivšeg klirika Carigradske patrijaršije, ostavivši njime i prokletstvo na njegove sljedbenike”.

Ko je u pravu, država ili crkva? (ANKETA, VIDEO)

Sve vijesti