Bivši šef Mosada: Ako se previše zamerimo Rusima..

Autor:

Bivši šef izraelske obaveštajne službe Mosad, Dani Jatom, danas oje cenio da bi se mogla Rusija mogla ozbiljno da naruši bezbednost Izraela ako se pogorša kriza u odnosima te dve zemlje zbog obaranja ruskog aviona nad Sirijom.

0
A- A A+

"Ovo je početak onoga što bi moglo biti vrlo ozbiljna kriza s Rusijom. Ruska vojska ima širok spektar akcija koje bi mogla da preduzme, uključujući razmatranje ispaljivanja protivavionskih raketa na naše avione", rekao je Jatom za izraelski vojni radio posle objavljivanja ruskog izveštaja o incidentu.

Moskva je za pad aviona optužila Izrael, da je obmanuo rusku vojsku o planiranoj lokaciji svog napada iz vazduha kraj sirijskog lučkog grada Latakije.

Rusko Ministarstvo odbrane je odbacilo nalaze izraelske vojske i tvrdi da su izraelski piloti napad u ponedeljak uveče na sirijsko vojno postrojenje izveli koristeći ruski izviđački avion kao štit.

Izrael je to više puta porekao, optuživši sirijsku vojsku za nesmotreno ispaljivanje protivavionskih raketa kojima je oboren ruski izviđački "Iljušin il-20" s 15 članova posade i to dugo pošto su se četiri izraelska aviona "F-16" vratila u izraelski vazdušni prostor.

Tel Aviv ne odustaje

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman je ranije danas objavio da se ne menja izraelska politika prema Siriji, uprkos nezadovoljstvu Moskve. Time je sugerisao da će se nastaviti izraelski napadi na iranske mete i mete povezane s libanskim proiranskim Hezbolahom, preneli su izraelski mediji.

Izraelski mediji komentarišu da se saopštenjem o krivici Izraela Moskva svrstala uz svog bliskog saveznika Siriju, a analitičari navode da bi to moglo značajno ograničiti sposobnost izraelske vojske da u toj susednoj zemlji izvodi operacije protiv Irana i njegovih saveznika.

Vođa izraelske opozicije, Cipi Livni ,je pozvala SAD na veću angažovanost u Siriji u vreme rastućeg spora Izraela i Rusije.

Ona i poslanik Ofer Šelah, takođe iz opozicije, optužili su premijera Benjamina Netanjahua da je operacije u Siriji samo navodno koordinisao s Rusijom, i pozvali njegovu vladu da doprinese većoj aktivnosti SAD u Siriji da bi se sprečilo iransko utvrđivanje u toj susednoj zemlji.

Izraelska vlada međutim nije odmah odgovorila na zvaničnu osudu Moskve zbog gubitka ruskog aviona.

Izrael likuje: Putin besan na trapave Sirijce

Livni je saopštila da je sprečavanje iranskog utvrđivanja interes i Izraela i Rusije koje su do sada vodile dijalog i imale važne mehanizme vojne saradnje kako bi izraelska vojska sačuvala slobodu akcije.

S na to obzirom da se ruska pozicija u Siriji menja, vreme je da se definiše zajednički strateški cilj, uključujući i SAD, zaključila je ona.

Oboren ruski avion: Izraelci navukli Sirijce!?

"Izrael nije kriv za obaranje ruskog aviona i Ministarstvo odbrane u Moskvi to zna. Pa zašto nas onda krive? Kako bi signalizirali da nam Sirija nije više otvorena, da se menjaju pravila igre", rekao je Ofer Šelah koji je dugo bio član užeg sastava Vlade Izrael zaduženog za bezbednost.

On je ocenio da je Netanjahu ponosan na odnose sa predsednikom Rusije Putinom, ali da je ruski predsednik "mnogo manje romantičan", već postupa u skladu sa svojim interesima.

Sve vijesti