Švajcarci odbili: Neće "zdraviju hranu"

Autor:

Švajcarci su danas na referendumu prihvatili investicije u korišćenje bicikla, ali su odbacili predloge da hrana bude "zdravija", "ekološki ispravnija" i "više prijateljska prema životinjama".

0
A- A A+
kobasice Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Hot-dog i kobasice sa senfom ili kečapom su dobro rešenje da na brzinu ubacite malo proteina u sebe, ali te mesne prerađevine su prepune belog i crnog luka, bibera, začina i aditiva koji "ostavljaju trag"...

Državna RTV SRF je prenijela da je 64 odsto glasača odbacilo incijativu "Fair Food" (Poštena hrana) za državnu pomoć za proizvodnju "ekološki ispravne", "više prijateljske prema životinjama" i "pošteno proizvedene" domaće hrane, i to uz zvanično držao poređenje domaće sa inostranom kako bi se povećao kvalitet.

Uz to je 71 odsto glasača odbio drugi, sličan predlog "Suverenitet hrane" (Food Sovereignty) da se povećaju prihodi poljoprivrednika i da se obezbedi da uvozna hrana zadovoljava švajcarske standarde.

S druge strane, Švajcarci su izglasali predlog, sa 72 odsto "za", za poboljšanje biciklističkih staza i druge infrastrukture.

Švajcarski oblik neposredne demokratije omogućava biračima da se više puta godišnje izjasne o raznovrsnim pitanjima od javnog interesa.

Tagovi:
Sve vijesti