NEVEROVATNO: Koliko u Švajcarskoj košta biti žena

Autor:

U Švajcarskoj je danas oko 20.000 ljudi učestvovalo u protestima tražeći jednake plate za žene i muškarce. Organizatori su zapretili i štrajkom žena ako njihov zahtev ne bude ispunjen. Razlika do penzije je neverovatna - 266.000€.

0
A- A A+

"Ženama je dosta seksizma i diskriminacije, dosta nejednakih plata", poručio je u saopštenju najveći švajcarski sindikat Unia.

Izvor: Youtube/Nau LIVE

Pravo glasa daleko posle Jugoslovenki

Iako uopšteno smatrana za Eldorado po pitanju životnog standarda, i to u globalnim razmerama, Švajcarska se ne može pohvaliti naprednom istorijom po pitanju prava žena. Između ostalog, u ovoj veoma konzervativnoj zemlji, žene su dobile pravo glasa tek 1971. godine, više od četvrt veka posle "drugarica" iz pokojne SFR Jugoslavije.

Taj sindikat poziva zakonodavce da se više potrude i angažuju kako bi se smanjio jaz među zaradama koje muškarci i žene dobijaju na istom radnom mestu.

Protest je tempiran uoči najavljenog zasedanja švajcarskog parlamenta koji bi u poneđeljak trebalo da raspravlja o reviziji zakona za kontrolu raspodele plata u velikim preduzećima i kompanijama.

"Jednakost odmah", "Umorni smo od čekanja", "Jednaki rad, različite plate", trensparenti su učesnika protesta koje je citirala švajcarska agencija ATS.

"Žena u Švajcarskoj gubi tokom radnog veka 300.000 franaka (oko 266.000 evra) jedino zato što je žena", upozorila je Korin Šarer iz uprave sindikata Unia.

Sve vijesti