Istorijski sporazum: Papin dil s komunistima

Autor:

Papa Franja je, u okviru istorijskog "privremenog sporazuma" sa Pekingom, priznao je legitimitet sedam kineskih biskupa koje su imenovale kineske vlasti, saopštio je danas Vatikan.

0
A- A A+

U saopštenju se kaže da taj "sporazum nije politički, već pastoralan".

Vatikan navodi da se papa nada da će sporazum "omogućiti da se prevaziđu rane prošlosti" i dovesti do punog jedinstva katolika u Kini, prenosi Rojters.

Sporazum daje Svetoj stolici odlučujuću ulogu u imenovanju svih biskupa u Kini, gde je oko 12 miliona katolika podeljeno između lojalnosti Vatikanu i Katoličkoj patriotskoj asocijaciji, koja je pod nadzorom kineske države.

HIT FOTKE: Papa protiv vetra!

U saopštenju Svete stolice ne pominje se Tajvan, koji je Vatikan diplomatski priznao a koji Kina smatra svojom provincijom, navodi Rojters. Tajvan ima formalne odnose samo sa 17 država, a Vatikan je jedina u Evropi.

Ipak, diplomate kažu da je moguće da bi sporazum mogao da bude uvod u obnavljanje diplomatskih odnosa Vatikana i Pekinga, posle 70 godina.

Papa: Ne bira se uvek najinteligentniji za papu

Sporazum su u Pekingu potpisali zamenici ministara spoljnih poslova Vatikana i Kine, a vest je objavljena tokom posete pape Litvaniji, na početku njegove četvorodnevne turneje po baltičkim zemljama.

Sve vijesti