Hrvatska u top 3 zemlje EU po plaćanju PDV-a!

Autor:

Hrvatska je u 2016. godini bila među tri zemlje Evropske unije (EU) s najuspješnijom naplatom poreza na dodatu vrijednost (PDV), uz Luksemburg i Švedsku, pokazalo je istraživanje Evropske komisije (EK).

0
A- A A+
hrvatska, zastava hrvatske Foto: MONDO/Danijela Pašić

  PDV je porez na potrošnju kojim se tereti većina dobara i usluga i važan je doprinos državnom budžetu, s obzirom da se njime finansiraju javne usluge i puni se budžet EU-a.

Izgubljeni prihod od PDV-a izračunava se poređenjem očekivanog prihoda i onog koji je u datoj godini naplaćen, prenosi SEEbiz.

U 2016. godini ukupna razlika između očekivanog i naplaćenog prihoda od PDV-a na nivou EU je iznosila 147,1 milijardu EUR, odnosno 12,3 odsto očekivanih prihoda.

Najbolji je rezultat u naplati PDV-a u 2016. godini zabilježio Luksemburg, s nenaplaćenih 0,85 odsto očekivanih prihoda od PDV-a.

Slijedi Švedska s 1,08 odsto.

Hrvatska je na trećem mjestu s nenaplaćenih 1,15 odsto očekivanih prihoda od PDV-a u 2016. godini.

Najslabiji je rezultat bilježila Rumunija s nenaplaćenih 35,88 odsto očekivanih prihoda od PDV-a.

Slijede Grčka s 29,22 odsto i Italija s 25,9 odsto.

Ukupno su 22 članice EU-a u 2016. godini poboljšale naplatu PDV-a, a najbolji su rezultat zabilježile Bugarska, Kipar i Holandija, smanjivši udio nenaplaćenih prihoda više od pet odsto.

Pogoršanje je zabilježeno u Rumuniji, Finskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Estoniji i Francuskoj.

"Sve članice EU-a poboljšavaju naplatu PDV-a, što valja priznati i pohvaliti. No, i dalje je neprihvatljivo da se godišnje gubi 150 milijardi eura prihoda", rekao je evropski komesar za ekonomiju Pierre Moscovici.

Na nivou EU naplata PDV-a poboljšana je u prosjeku 1,1 odsto u 2016. godini, što znači dodatnih ukupno 10,5 milijardi eura u budžetima zemalja EU-a.

Osim prevare, mogući razlozi nanaplate prihoda od PDV-a uključuju izbjegavanje i utaju poreza, stečajeve i pogrešne proračune.

Tagovi:
Sve vijesti